Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Global Entrepreneurship Monitor: Regioner med entreprenörer lockar till sig fler nya företag

Entreprenörskap har visat sig vara vitalt för ett långsiktigt starkt regionalt näringsliv. Regioner där det finns ett växande entreprenörskap tenderar att attrahera företag från andra regioner och också uppmuntra fler inom regionen att starta företag. På sikt bidrar entreprenörskapet till att konkurrenskraftiga kluster växer fram.

Global Entrepreneurship Monitor, GEM, undersöker varje år individers attityder, aktiviteter och ambitioner avseende entreprenörskap. I rapporten framkommer att entreprenörskapet i Sverige har backat något under 2017, från 7,6 till 7,3 procent. Det är framför allt i de mycket tidiga faserna av entreprenörskapet som en minskning kan noteras. Denna förändring är dock inte jämnt fördelad över landet, i vissa regioner har det ökat.

Samtidigt är regionerna beroende av rikspolitiken, särskilt med avseende på infrastruktur, rekonstruktions- och konkursförfarande, högre utbildning samt skatter.

Höga nivåer på entreprenörskapet förklaras dels genom förekomsten av normer och traditioner som främjar startandet av nya företag, dels genom att offentliga aktörer på regional nivå bidrar med korta handläggningstider, en god supportstruktur och en fungerande skola. Samtidigt är regionerna beroende av rikspolitiken, särskilt med avseende på infrastruktur, rekonstruktions- och konkursförfarande, högre utbildning samt skatter.

Finansiering är viktig för ett växande entreprenörskap. I Sverige kommer många entreprenörers tidiga finansiering från andra lokala aktörer i form av affärsänglar, familj och lokala företagare. I en internationell jämförelse har Sverige störst andel privata såddinvesteringar bland innovationsdrivna länder. Även om investeringarna kan vara relativt små är viljan att finansiera lokala entreprenörers verksamhet stor.

Givet att Örebro läns invånare har blivit mer entreprenöriella är det lovande att man dessutom ser positivt på sin förmåga att starta företag men rädslan att misslyckas ses fortfarande ett hinder.

Hur entreprenöriella är egentligen invånarna i Örebro län? Entreprenörskapet i länet har ökat med en och en halv procentenhet och 7,3 procent av invånarna är engagerade i att starta eller driva ett ungt företag, det vilt säga precis som riksgenomsnittet 7,3 procent.

I GEM-studien finns också uppgifter om hur individer bedömer sin förmåga att starta och driva företag samt i vilken utsträckning som rädsla att misslyckas hindrar dem från att starta företag. Givet att Örebro läns invånare har blivit mer entreprenöriella är det lovande att man dessutom ser positivt på sin förmåga att starta företag men rädslan att misslyckas ses fortfarande ett hinder. Det innebär att det finns möjligheter för regionala och lokala aktörer att förbättra entreprenörsklimatet ytterligare.

Regionala förebilder och en stark entreprenörs- och småföretagskultur är viktiga komponenter. Här finns ett stort regionalt utrymme att verka inom.

Entreprenörer är ofta bundna till en plats, det finns en slags regionlojalitet, men försämras förutsättningarna i alltför hög grad väljer man att omlokalisera verksamheten. Och entreprenörer som redan finns på plats startar ofta nya företag och blir såväl serieentreprenörer som affärsänglar. Med rätt åtgärder kan regionala aktörer ge entreprenörerna ännu bättre förutsättningar att skapa tillväxt och fler jobb.

Pontus Braunerhjelm

forskningsledare Entreprenörskapsforum och professor KTH

Carin Holmquist

professor Handelshögskolan i Stockholm

Ylva Skoogberg

projektledare Entreprenörskapsforum

Per Thulin

forskare Entreprenörskapsforum och ekon dr KTH

Fakta: Global Entrepreneurship Monitor

GEM är det mest omfattande och världsomspännande forskningsprojekt som årligen mäter och analyserar entreprenöriella aktiviteter, ambitioner och attityder. Projektet startades med tio länder 1999, 2017 var antalet medverkande länder 54.

I årets globala undersökning, den nittonde i raden, har drygt 164 000 personer intervjuats. Undersökningen omfattar 68 procent av världens befolkning samt 86 procent av global BNP.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel