Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GLÖM INTE: Dags att ställa om klockan i natt – kan bli för sista gången

I morgon, söndag 25 oktober, är det dags att ställa tillbaka klockan en timme – för då återgår vi till normaltid.
Sommartid blir det igen söndagen den 28 mars 2021.

Sverige införde sommartid 1916, samma år som flera andra länder. Det var sommartid på försök 15 maj till 30 september, men bönderna protesterade så mycket att försöket inte upprepades efterföljande år.

Efter det impopulära sommartidsförsöket 1916 infördes sommartid i landet igen först år 1980. Sedan 1996 har hela Europeiska unionen (EU) gemensam sommartid: Den börjar sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober.

Så länge vi levde rätt så isolerat i byar och städer och våra resor inte var så långa behövdes ingen normaltid. Det var först när vi fick järnvägsförbindelser som den lokala tiden plötsligt inte räckte till, eftersom det då blev krångligt att skriva tidtabeller. Många järnvägsbolag, inklusive Statens järnvägar, införde en egen järnvägstid för att kunna hantera sin tågplanering. Stationsklockorna hade två minutvisare, den ena visade järnvägstiden och den andra visade den lokala tiden.

För att lösa dessa problem enades man så småningom i land efter land om att införa normaltider med (oftast) hela timmars avvikelse från Greenwichtid, så kallade tidszoner. En fördel med detta system är förstås att minuter och sekunder blir lika överallt.

”Regeringen föreskriver i förordningen SFS 1979:988 ’Förordning om svensk normaltid’ att den för tidsangivning inom landet gällande tiden (svensk normaltid) skall vara den av Bureau international de l'heure fastställda normaltiden Temps Universel Coordonné (UTC) ökad med en timme.„ står det i ett citat från Sveriges Provnings- och Forskningsinstituts webbplats.

Svensk normaltid utgår således från 15-gradersmeridianen östlig längd och sammanfaller med den centraleuropeiska tidszonen. Den svenska normaltiden infördes den 1 januari 1879, vilket gav alla orter i landet samma tid, då kallad borgerlig tid.

I mars 2019 tog EU-parlamentet beslutet slopa tidsomställningen på en timme varje höst och vår – och i stället får medlemsländerna själva välja om de vill ha normaltid eller sommartid året om.

Länderna som väljer att ha sommartid gör sin sista tidsomställning i mars 2021. De som väljer vintertid gör det i oktober samma år.

Detta innebär alltså att söndagens tidsomställning till vintertid kan bli den sista i Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel