Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte demokratins vardagshjältar

Annons

Granskningen av hat och hot mot politiker är nödvändig för demokratins fortlevnad. Men den kan lätt skymma sikten från det faktum att det finns många folkvalda som trivs med sina uppdrag. Därför var det positivt att läsa i NA om exempelvis Linda Svahn (s) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg eller Miljöpartiets Camilla Hansén i Örebro som arbetar med vårdfrågor. Vad de och många andra politiker har gemensamt är att de hellre vill framhäva allt det positiva med att vara förtroendevald än det faktum att debattklimatet har blivit råare.

Svensk demokrati är beroende av att det finns människor som vill kandidera i allmänna val och förvalta väljarnas förtroende. Det kan låta högtravande men det är en sanning. Frågar man dem som arbetar med politik skulle de säga att fördelarna väger upp de negativa aspekterna även om det senare tyvärr framhävs i media då "hot säljer". Men vi ska inte glömma det faktum att de flesta av demokratins vardagshjältar trivs med att vara engagerade.

Utan kandidater förlorar demokratin förtroende och ingen ska behöva utsättas för trakasserier på grund av sin politiska övertygelse. Det är därför hot mot våra folkvalda måste tas på allvar. Men det är lätt att glömma bort att de flesta folkvalda värderar sina uppdrag och ser väljarnas förtroende som det privilegium det faktiskt är. Det faktum att många också vill framhäva det positiva med sin politikerroll även i en granskning som handlar om hot visar också att även om läget är allvarligt så finns det möjligheter att förbättra det.

Sålunda har granskningen av de folkvalda visat att vi står och faller med förtroendet för våra politiker och att trots många farhågor är de flesta nöjda över sin offentliga roll och drivs att uppfylla väljarnas förväntningar. Därför måste det markeras varje gång som demokratin hotas av någon som vill använda våld för det skadar inte bara förtroendet för politiken utan gör också att alla förtroendevaldas positiva upplevelser glöms bort.

Annons