Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm inte skolmaten för de mest utsatta

Den pågående coronakrisen sätter stor press på samhället. Som vanligt under omvälvande samhällskriser är det de resurssvagaste och mest utsatta som drabbas hårdast. När gymnasieskolorna ställer om undervisningen till distansundervisning som ett led i att begränsa spridningen av Covid-19 får vi inte glömma en central punkt i elevernas skoldag: skollunchen.

Enligt Rädda Barnens barnfattigdomsrapport för 2018 lever 11,2 procent av alla barn i Örebro kommun i någon form av ekonomisk utsatthet. För några av dessa barn är skollunchen det enda ordentliga målet mat de får under dagen. Allmän skolmat har en 100-årig historia i Sverige och spelar en viktig roll för att utjämna skillnader i hälsa. En hungrig elev har svårt att lära, oavsett om hen är i klassrummet eller sitter hemma framför en skärm.

Elever som inte får mat hemma kan då ta sig till skolmatsalen med medhavd låda för att hämta mat.

Miljöpartiet föreslår därför att skolan ska fortsätta att erbjuda skolmat till gymnasieelever även under nedstängning. Om förskolan och grundskolan behöver stängas ska samma förslag gälla även dessa elever. Elever som inte får mat hemma kan då ta sig till skolmatsalen med medhavd låda för att hämta mat. Det är det minsta vi kan göra för att ge alla samma chans till bra skolgång, även när utbildningen sker på distans.

Katarina Folkeson

Miljöpartiet, kommunalråd och tillträdande ledamot i programnämnd barn och utbildning

Pontus Olofsson

vice ordförande Miljöpartiet de gröna

i Örebro kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel