Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glorian passar Sovjetunionen dåligt

Svar

... till Kick Leijnse, NA debatt 11 april.

Du bör läsa på historien om vad som hände efter första världskriget mellan Tyskland och Sovjetunionen. En avgörande del om hur andra världskriget inleddes är när Joachim von Ribbentrop for till Moskva och efter förhandlingar med Vjatjeslav Molotov slöts pakten den 23 augusti 1939 och åtföljdes av ett hemligt tilläggsprotokoll som gav Stalin fria händer i östra Polen, Baltikum, Finland.

Efter att Hitlers armé gått in i Polen invaderade Stalins armé östra Polen några dagar senare, man kan säga att Hitler och Stalin startade andra världskriget tillsammans. Efter krigets slut övertog Stalin alla koncentrationsläger i det av Stalin införlivade Östeuropa för att utnyttja dem i eget syfte.

Du utelämnar väsentliga delar av de allierades insatser för att besegra Hitler, strider i nord Afrika, landstigningen på Frankrikes västkust, Amerikas strider i Stilla Havet med mera.

Sovjet har aldrig varit avstaliniserat efter diktator Stalin, det har hela tiden kommit nya i dag ”Putin”

Tyskland och Sovjetunionen var efter första världskriget utestängda från den internationella gemenskapen. Det var naturligt att ett närmande skedde: 1922 slöts Rappallofördraget och ett omfattande handelsutbyte inleddes. Bolsjevikerna prioriterade industrialiseringen av sitt land högt och behövde maskinell utrustning och tekniskt kunnande utifrån. Tyskland var i skriande behov av spannmål, järnmalm, olja och andra råvaror. Handeln frodades även efter Hitlers maktövertagande.

”Gustav”

Odensbacken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel