Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Goda bakterier ger mindre stress

Pensionärer fick äta tillskott med goda bakterier för att bli bättre i magen. Det gjorde ingen skillnad för magen— men den psykiska hälsan förbättrades. — Det är ett litet steg på vägen, säger Lina Östlund-Lagerström.

Det var 300 pensionärer som deltog i studien där flera forskare vid Örebro universitet undersöker relationen mellan hjärna och tarm.

— Det här är egentligen en liten del i min avhandling och det var i en ganska liten grupp om knappt 40 personer som det här resultatet framträdde. Men det är helt klart intressant att gå vidare med, säger Lina Östlund-Lagerström, som precis färdigställt sin avhandling vid Örebro universitet.

Hälften av pensionärerna fick proboitika med lactobaciller. Det förväntade resultatet från forskarnas sida var att den grupp som fick de goda bakterierna skulle förbättra maghälsan med till exempel mindre diarré och förstoppning. Men resultatet förvånade forskarna. Magen blev inte bättre men det blev däremot den psykiska hälsan.

— Gruppen fick skatta sina egna stressnivåer. De som hade fått bakterierna skattade sin stressnivå som lägre efter att ha fått tillskottet, säger Lina Östlund-Lagerström.

Snart ska hon gå på mammaledighet men efter att avhandlingen är klar är tarmen och dess betydelse för hälsan något som hon vill fortsätta forska om.