Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godkänt vatten med EU-kvalitet

Svartlistade Alnängsbadet har fått upprättelse. På tisdagen skruvades skylten ”utmärkt badvattenkvalitet” efter EU:s normer upp vid badet.

Annons

– Det är jättekul att de har tittat på vilka åtgärder vi har gjort och tagit hänsyn till det, säger Janne Larsson på Örebro kommuns kultur- och fritidsförvaltning som har hand om de kommunala baden.

– Alnängsbadet blev ett pilotfall som satte de nya EU-reglerna på sin spets. Utifrån det har vi nu tagit fram en ny vägledning för de som är med i EU:s badvattenkvalitetsprogram, säger Margareta Lundin-Unger vid enheten för god vattenkvalitet, Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg.

I samråd med Smittskyddsinstitutets badvattenspecialister har hon gjort en ny klassificering av Alnängsbadet. Från ”bad avrådes” till ”utmärkt badvattenkvalitet”, sedan badet för en månad sedan hamnade på EU:s svarta lista som ett av nio icke godkända EU-bad i Sverige.

– Det är fullt möjligt att ändra om man hittat problemet, åtgärdat det och tagit nya prover som bekräftar, säger Margareta Lundin-Unger.

Pump havererade

Det var 2010 som en pump som pumpar in källvatten i Alnängsbadet havererade och badvattnet blev dåligt.

– När vi upptäckte det reparerade vi pumpen, tömde hela badet och gjorde rent och efter det har alla prover varit bra, berättar Janne Larsson och påpekar.

– Tvärtemot vad många tror finns inget vatten från Svartån i Alnängsbadet. Vattnet pumpas upp från en brunn och rinner sedan ut i Svartån, säger Janne Larsson.

Annons