Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör inte som James Bond!

Det bästa sättet för en myndighet att undanhålla handlingar är att kalla dem ”internt arbetsmaterial”.

Under Alma samlas alla brott och polisiära insatser som går att härleda till flyktingmottagandet. Alla insatser som på något sätt berört migrantsituationen – från ID-kontroller till transporter och bevakning av asylboenden, har märkts med koden ”291” – som vore det taget ur en Bondfilm. Och visst kan det finnas en poäng med att särskilja de här brotten från andra brott för att få en övergripande bild av den nyuppkomna flyktingsituationen. Däremot, vad som inte är försvarbart är polisens beslut om att särskilja de här brotten i fråga om öppenhet. Men hänvisningar till suddiga sekretessbeslut och mummel om ”internt arbetsmaterial” – som myndigheter inte har någon skyldighet att lämna ut – vägras journalister och allmänhet insyn i en offentlig myndighets verksamhet.

Visst finns det känsliga uppgifter i ärendena som samlas under Alma. Men som ledarskribenten Erik Helmerson uttryckte det i DN i går: ”Att inte lämna ut sådana uppgifter är en helt annan sak än att lägga en död hand över hela materialet och kalla det ´arbetsmaterial´ som polisen nu gjort.”

Den enda greppbara förklaringen till polisens munkavle har varit att det finns en rädsla för att offentliggöra uppgifter om kostnader och brott kopplat till den ökade flyktingmottagningen. Den slutsatsen är på sätt och vis förståelig, sett till att den rasistiska svansen silar mygg och sväljer kameler i frågor om invandring. Men det är inte en svensk myndighets uppdrag att göra sådana överväganden – oavsett konsekvenser och hur infekterat och polariserat debattklimatet än är.

Vi lever i en tid där det svärmar av konspirationsteorier om mörkläggningar och mygel från så väl media som staten. Det polisen gör är att hälla bensin på elden.

Vi kan inte acceptera att svenska myndigheter, som lyder under offentlighetsprincipen, hemligstämplar uppgifter bara för att det känns bekvämt för stunden. James Bond kan hålla både det ena och det andra hemligt. Men det är på film!