Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göransson kör VM-premiären – i rallycross

Richard Göransson har vunnit fyra STCC-titlar. Nu är han klar för helgens VM-premiär – i rallycross.

Örebroaren Richard Göransson har tidigare gjort klart att han parallellt med sin STCC-satsning även kommer att köra RallyX – den SM-klass i rallycross som kommer att köras i samband med flera av STCC-deltävlingarna i år.

Men nu står det klart Göransson kommer att debutera bakom ratten i sin rallycrossbil redan i helgen – i VM-premiären i Portugal.

– Det är lite komiskt att man åker VM för att förbereda sig för SM, men så blir det. Det öppnade sig en plats efter ett återbud, och teamet tyckte jag var värd att få den chansen. Det känns skitkul, säger Göransson till NA.

Göransson kommer att köra i den näst största VM-klassen, RX lites. Bilar med drygt 300 hästkrafter som gör 0-100 kilometer i timmen på 3,7 sekunder. Samma bil han kommer att köra i SM.

Tidigare i veckan testade Göransson bilen för första gången, på Strängnäs SM-bana.

– Det var toppen. Det är som att köra en hybrid av racing och rally. Jämfört med en vanlig racerbana ger det en extra dimension, som om det skulle blåsa och regna i ett hörn, snöa i ett annat och vara torrt och fint på resten – greppet är väldigt varierande, säger Göransson.

– Testet gick hyfsat, tycker jag. Vi körde inte mot varandra utan bara på tider, och där var jag med i toppen i alla fall. Sedan får vi se hur det fungerar när tävlingsmomentet kommer in, det är inte riktigt som man är van vid. Men jag tror det är lättare för mig som är racerförare än för rallyförarna som är vana att köra själva i skogen. Jag har ändå kört med förare runt mig sedan tio års ålder.

Göransson flyger till Portugal på fredag och kör fyra kvalheat på lördag eftermiddag och söndag förmiddag. Därefter följer tv-sänd semifinal och final på söndagseftermiddagen.

Tävlingen körs på den 1 500 meter långa banan i Montalegre, i norra Portugal, och motståndet lär vara på ungefär samma nivå som det Göransson kommer möta i SM.

– Jag tar hela det här året som ett stort läroår. Min långa plan är att utvärdera och kanske köra något race i den stora VM-klassen i slutet av året. Det är någon form av slutmål, men nu vill jag ta en sak i taget.

STCC-säsongen, med RallyX, drar igång på Knutstorp redan nästa helg.