Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göransson snabbast någonsin – på första testet

Richard Göransson är tillbaka. Efter två säsonger i en långsammare bil dundrade meste STCC-vinnaren från Örebro med snabbaste varvtiden någonsin på Knutstorp i sitt första test för Volvo.

Örebroföraren Richard Göransson, 37, har vunnit flest STCC-segrar av alla genom tiderna (39) och är tillsammans med Thed Björk Bang-Melchior ensam om att ha tagit hem mästerskapet fyra gånger.

Men senaste två åren har han kört för det långsammare Saabteamet Team Tidö, och förblivit segerlös, fått nöja sig med sju pallplatser.

Men i slutet av februari skrev Göransson kontrakt med dominerande Volvoteamet Polestar Cyan Racing, som vunnit såväl förar- som konstruktörsmästerskap de senaste tre åren, och när han på tisdagen testkörde bilen för allra första gången blev det succé direkt.

På skånska Ring Knutstorp, strax utanför Kågeröd, noterade Göransson på tisdagen varvtiden 57,415 – den snabbaste som någonsin registrerats av STCC-bilar på banan. Det är över 0,9 sekunder snabbare än Fredrik Ekbloms officiella banrekord från 2014 – sådana får bara sättas i race – och åtta hundradelar bättre än Göranssons eget kvalrekord från 2013, satt i en BMW.

– En perfket start på säsongen. Även om man inte kan dra alltför många slutsatser från ett försäsongstest så är känslan fantastisk. Bilen är snabb och jag känner mig hemma direkt i det här teamet, säger Göransson i ett pressmeddelande.

Förutom Göransson testade även STCC-comebackande Volvoföraren Robert Dahlgren och Daciaföraren Mattias Andersson på Knutstorp på tisdagen.

Trion fortsätter testerna under onsdagen, och tisdag–onsdag nästa vecka testar de övriga teamen på Gelleråsen. Säsongspremiären körs på flygfältet i Skövde, med kval lördagen den 30 april och race söndagen den 1 maj.

Regerande STCC-mästaren Thed Björk Bang-Melchior, Karlskoga, och trefaldige totalvinnaren Fredrik Ekblom, Örebro, körde för Volvo i fjol men kör i år i stället i VM-serien WTCC.

Läs mer om Göranssons rekordtid i onsdagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan!