Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göransson tvingas bryta: "Kom sent i tvär kurva"

(Uppdaterad 14.37) På sjätte specialsträckan smällde det till. Richard Göransson slet av en stötdämpare på sin Mini Cooper. Nu tvingas han bryta rallyt och får återstarta i morgon med 25 minuters tidstillägg.

Annons

Richard Göranssons WRC-debut tog slut betydligt snabbare än han tänkt.

Efter en förmiddag fylld av strul körde Göransson av på eftermiddagens första sträcka, i norska Opaker.

I samband med kraschen slets stötsdämparen på vänstra framhjulet av.

– Vi kom lite för snabbt in i en tvär kurva och bilen skar ner i diket där den träffade en sten och skadade framvagnen, säger Göransson i ett pressmeddelande.

Något som tvingar STCC-kungen från Örebro att bryta. Mini Coopern går inte att köra vidare under fredagen, och därmed missar Göransson dagens fyra sista sträckor. Istället får han rikta in sig på att komma till start på lördagsmorgonen.

– Det tuffade på bra innan, vi hade lite bättre tempo. Just nu känns det väldigt tråkigt och jag hoppas verkligen att bilen går att fixa så att vi kan starta om under super rally-regeln i morgon med ett tidstillägg, säger Göransson.

Tidstillägget blir fem minuter per icke genomförd sträcka, i Göranssons fall alltså hela 25 minuter. Något som förstås förstör alla hans chanser till en topplacering.

Nedan uppdaterar vi Göranssons framfart sträcka för sträcka:

Specialsträcka sju-tio:Göransson har brutit och kommer inte till start. Han kommer att starta om på lördagsmorgonen.

Specialsträcka sex (Opaker 2):Richard Göransson körde av och tvingas bryta. Får fem minuters tillägg per sträcka som återstår av dagen, inklusive denna, om han återstartar i morgon.

Summering i lunchpausen:När tävlingen drog igång på allvar på fredagsmorgonen gick det betydligt långsammare än racingesset tänkt sig - på grund av problem med bränsletrycket.

Inte heller när det var ordnat, till dagens andra sträcka, fick Göransson ut allt han ville av sin Mini Cooper.

- Tyvärr har vi problem med effekten i bilen och vi vet inte riktigt vad det är. Jag hoppas att mekanikerna kan lösa det på servicen, säger han i ett pressmeddelande.

Specialsträcka fem (Finnskogen 1):Göransson fortsätter att ta placeringar mellan 20:e och 30:e plats. På den här sträckan kör han in som 23:a, 52,4 sekunder efter Mikko Hirvonen som vann andra raka sträckan och tog över totalledningen. 52,4 sekunder motsvarar ungefär 2,5 sekunder per kilometer på den 21 kilometer långa sträckan.

"En bra sträcka", konstaterar Göransson kort på twitter. I sammandraget klättrar racingsstjärnan till en placering, till 19:e. Nu drygt fyra minuter efter Hirvonen.

Joakim Roman slutar på 40:e plats av 50 startande på sträckan och klättrar till 45:e plats totalt.

Specialsträcka fyra (Kirkener 1):

Göransson 28:a, 35 sekunder efter sträcksegraren Mikko Hirvonen över 7,1 kilometer. Det betyder att Göransson tappar fem sekunder per kilometer på täten jämfört med tre sekunder per kilometer på den betydligt längre tredje specialsträckan.

"Var emot en snöbank men i övrigt bra", twittrar Göransson.

I sammandraget tappar Göransson till 24:e plats och är nu drygt tre minuter bakom totalledaren Jari Matti Latvala.

Specialsträcka tre (Opaker 1):Göransson 22:a på sträckan, en dryg minut bakom sträckvinnaren Sebastien Loeb. Klättrade till 21:a plats i sammandraget.

"Målgång på SS3, kändes som punktering vid ett tillfälle, men efter koll så är alla fyra däck ok", twittrade Göransson.

Andre örebroaren i rallyt, Joakim Roman, tappar elva minuter på täten på sträckan på grund av någon sorts strul och ligger nu näst sist i sammandraget.

Specialsträcka två (Mitandersfors):

Göransson rullade in i mål först på 28:e plats, 1.39,4 bakom sträcksegraren Mads Östberg, och i sammandraget tappade Göransson från tionde till 27:e plats.

"Problem med bränsletrycket under SS2", twittrade Göransson efter målgång och tillade efter en stund: "Problemet löst! En koppling på bränslepumpen hade lossnat och nu beger vi oss mot SS3."

Specialsträcka ett (superspecial på Färjestadstravet, torsdag kväll:Göransson tia, 3,7 sekunder efter segrande Dani Sordo på den korta superspecialen.