Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gott om jobb inom motorbranchen

Grattis Örebro och en fin mässa kring yrke och framtid. Som branschorganisation för den expansiva motorbranschen är vi mycket nöjda med vårt deltagande i Yrkesmässan i Conventum. I vår lilla monter och tillsammans med våra MRF-företag i Örebro län fick vi många värdefulla kontakter med ungdomar som kan tänka sig en framtid i vår spännande bransch, att få arbeta med framtidens mobilitet.

I Transportföretagens allra senaste arbetskraftsprognos uppges nyrekryteringsbehovet vara 6400 medarbetare under de närmaste åren. Det finns jobb med bra lön och villkor direkt efter avslutad yrkesutbildning.

Dock har vi en reflektion efter vår heldag på mässgolvet – många nyanlända ungdomar, enligt egen utsago till oss, känner sig vilsna i sin livssituation. De vill ha ett yrke och ett jobb, men säger sig inte veta hur de kan få en yrkesutbildning och därmed en dörröppnare till arbetsmarknaden.

Därför är Yrkesmässan ett fint initiativ som vi hoppas på ska bli återkommande. Men vi hoppas också på bättre utbildnings- och arbetsmarknadsinformation och den ska ske samverkan mellan skola, arbetsförmedling, arbetsmarknadens parter och aktuell bransch.

Nu finns det olika yrkes-SFI och yrkesintroduktionsprogram genom KomVux, med snabbspår bland annat till motorbranschen, i Örebro. Men det borde finnas på fler orter där fordonsprogrammet finns; även i Hallsberg, Karlskoga och Lindesberg, enligt vår mening. Från MRF:s sida ser vi nyanlända med fordonsbakgrund som en resurs för vår bransch.

David Svanborg

Joachim Due-Boje

MRF Motorbranschens Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel