Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gott om plats iCecilias kök

– Vi ville ha ett stort kök. Och det går ju bra att få om man har ett hus på över 300 kvadrat, säger Cecilia Duberg och ser sig om sitt nyrenoverade kök.

Det första man slås av då man kommer in i detta kök är, förutom rymden, den mycket speciella tapeten. En Kina-inspirerad tapet i rött och svart.

– Det här var den enda tapet jag kunde tänka mig. Jag hade sett den hos min frissa och tyckte mycket om den. Jag tycker att man ska ha respekt för huset och inte renovera hur som helst. Men tapeten bidrar till en medveten och rolig stilbrytning.

Vad hade ni för tankar innan ni började renovera?

– Vi hade ju hyrt nedervåningen på huset tidigare och sedan flyttat till en villa som vi renoverat. Det finns ett talesätt att det är först när man renoverat ett kök som man vet hur man vill ha det, och det stämmer.

– Nu visste vi att vi ville ha rejält med bänkyta och nästan inga överskåp.

Varför inte överskåp?

– Vi vill att barnen ska hjälpa till i köket och då måste de kunna nå allt. Vi har nästan inga skåp alls för övrigt utan bara lådor. Skafferier, porslin, glas – allting finns i lådor som man drar ut.

Det är rätt så långa avstånd i ert kök mellan matbord och spis och kylskåp exempelvis.

– Ja, därför ställer vi ofta fram både tallrikar och mat på köksön så att var och en får ta sig mat där och bära med sig. Och på fester dukar vi oftast upp en buffé.

Några andra tankar kring planeringen av köket?

– Vi ville ha vatten på två ställen – vid diskbänken och i köksön – och även el. Det är praktiskt om man är flera som samlas och lagar mat. Både vatten och el drog vi under golvet innan vi lade dit det.

– Och köksön gjorde vi extra stor. Vi har nog världens största köksö. Men så har vi heller inga bänkar vid fönstren därför att fönstren är så låga och vi ville inte förändra detta eftersom det är typiskt för huset.

Men ni har tagit bort en vägg?

– Ja, för annars skulle köket blivit för litet och det är onödigt när huset i sig är så stort.

Några andra speciella detaljer du är nöjd med?

– Den extra stora spisen med två ugnar. Den är jättebra då man är många och vill laga flera rätter i ugn och efterrätt samtidigt.

– Och köksluckorna som Noraföretaget Eknor tillverkat och monterat.

Har ni gjort något själva?

– Vi har ritat allt och satt på beslag på skåpen och bänkskivorna. Allt annat har duktiga lokala hantverkare utfört.

Vad kommer inte in i ditt kök?

– Mikrovågsugn. De är fula och passar inte i ett gammalt lantkök.

Favoritredskap?

– Det är absolut vår värstingblender, en mixer av märket Kitchen Aid.

Fotnot:

Fakta

Tapeten är från Osbourne Little och heter Kolibri.