Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granaten i byn: De tvingas evakuera

I Dalkarlsberg är man vana vid att det smäller. Bara någon kilometer bort ligger Bofors stora skjutfält. Fågelsången och friden avbryts med jämna mellanrum av dova smällar. Kanske är det därför de boende i byn tagit uppståndelsen kring den 300 kilo tunga granaten med ro.

Annons
Tar Granaten med ro. Elvi Multanen, Gull-Britt Gustavsson, Lennart Hedberg och Ivar Larsson kommer alla att tvingas lämna sina hem när granaten ska sprängas.

Pjäsen ligger i trädgården vid den gamla herrgården. Där har den funnits i över 70 år.

– Mina barn lekte med den där granaten. De satt på den och låtsades att de flög till månen, berättar Elvi Multanen som bor i grannhuset.

– Under alla år är det väl ingen som trott att den kunde vara farlig. Det vore ju för hemskt om det skulle visa sig att den var det, menar hon.

– Det var Nisse Andersson som tog hem den en gång, berättar henne sambo Ivar Larsson. Han jobbade i skogen och sa att han hade hittat den. Han lastade upp den på sin hästkärra och körde hem den.

De sitter på sin veranda tillsammans med grannarna Lennart Hedberg och Gull-Britt Gustavsson. Alla bor de mindre än hundra meter från granaten och kommer att drabbas av den tillfälliga evakuering som ska göras när granaten sprängs den 15 juni. Men inte heller det tycks oroa dem särskilt mycket.

– Vi får väl åka in till Örebro och ta in på hotell. Det kan ju bli riktigt trevligt, skojar Ivar.

Länge stod granaten mitt på gårdsplanen utanför Herrgården, som ett slags utsmyckning.

Men när huset under en period användes som Bed Breakfast, tyckte den dåvarande ägaren att det var lite opassande med en granat mitt på gården. Så en hjälpsam granne tog sin traktor och skyfflade undan granaten med schaktbladet. Där på gräset under björkarna har den fått ligga sen dess.

Men efter att polisen i våras fick kännedom om granaten har det börjat hända saker.

Personal från försvarets ammunitions- och minröjningsenhet har varit på plats och granskat pjäsen. Men inte heller dessa experter kan säga säkert vilken typ av granat det är och om den är skarpladdad eller helt ofarlig.

På onsdagen beslutade länsstyrelsen att gården ska spärras av. I morgon, torsdag ska personal från försvaret, tillsammans med polisen bestämma exakt vilka delar av Dalkarlsberg som behöver utrymmas. Länsstyrelsen har gett tillstånd att utrymma i en radie på hela 1 750 meter.

– Men ett så stort område blir nog inte aktuellt, säger Hans Eriksson som är samordningsansvarig på polisen.

– Vi kommer att hålla ett informationsmöte med alla boende i nästa vecka. Då ska vi kunna ge bättre besked om hur evakueringen ska gå till och vilken hjälp de som behöver kan få, säger han.

Granaten har legat i gräset intill huset i många år.  Foto: Pelle Råssjö
Annons