Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granbarkborrarna tackar för hjälpen

Vi i barkborrarnas intresseförening vill härmed framföra vårt innerliga tack till Skogsbruket för den fantastiska hjälpen vi får av er, genom att ni idogt varje höst, vinter och vår avverkar och transporterar bort alla döda granar och med dem cirka 120 arter av våra värsta fiender. Dessa marodörer ger sig på och dödar våra kära barn, som är helt värnlösa mot deras angrepp. Det handlar om rovinsekter, parasitsteklar, bakterier och virus samt de våldsamma hackspettarna. Man kan fråga sig varför inte myndigheterna inför skottpengar på de sistnämnda. De övriga kräken tas ju väl om hand i flishuggar och brännugnar, vilket vi tycker är ett bra sätt att bli av med dem. Nu har vi på omvägar fått höra att skogsbruket tänker intensifiera jakten på torrgranar under kommande höst, vinter och vår livligt påhejade av myndigheter och politiker. Skogsstyrelsen har å andra sidan fått för sig att man ska placera ut lömska fällor för att fånga en del av våra kompisar.

Det är en viss motgång men i huvudsak jobbar Skogsbruket så att vi blir av med mängder av våra mordlystna fiender inför kommande sommar. Vi vore även tacksamma om myndigheterna sanerade bort död ved i de så kallade skyddade områdena från vilka de livsfarliga typerna sprids och angriper oss skyddslösa åttatandade barkborrar.

Vi är dessutom djupt tacksamma för att våra bröllopsbestyr och barnafödande under maj, juni och juli hitintills inte har störts av onödiga avverkningar. Vi hoppas och tror att ni inte lyssnar på de falska profeterna som propagerar för sommaravverkningar för att störa oss, utan att ni gör som ni brukar. Och tack även för alla nya varma och soliga hyggeskanter, där vi hittar lämpliga granar att föröka oss i.

Med vänliga hälsningar från oss förföljda barkborrar genom vår tolk:

Bo Karlsson.

Katrineholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel