Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grannar kan rädda liv genom att våga bry sig!

Sofia Mirjamsdotter skriver i sin ledare i NA den 18 december att det kan vara farligt att ringa på dörren vid pågående misshandel. Hon nämner också att Öbo anammat Huskurage som handlar om att få grannar att agera vid misstanke om våld och att detta skulle kunna få oönskade effekter.

Genom historien och i alla delar av världen har våld i hemmet ofta setts som något man inte ska lägga sig i. Detta är en olycklig hållning som leder till lidande och i värsta fall dödlig utgång. Vi vill med vår önskan om civilkurage bidra med ett annat förhållningssätt.

Vi valde att lansera vår version av Huskurage, Våga bry dig, i juni 2017 och gjorde detta i total enighet med våra samarbetspartners; Polisen, Örebro kommun, Länsstyrelsen, Kvinnohuset och Hyresgästföreningen. Lanseringen föregicks av ett grundligt utredningsarbete där vi undersökte för- och nackdelar med ett införande. Vi fann i detta läge inget som styrkte att potentiella risker skulle överväga fördelarna.

Vid kontakt med Socialtjänsten ser vi också att arbetet gett resultat.

Nu har i varit igång i drygt två och ett halvt år och har också frågat 1 000 av våra hyresgäster om de känner till Våga bry dig och hur de uppfattar initiativet. Drygt 70 procent av de svarande uppgav att de tagit till sig av informationen. Drygt 80 procent svarade att de ansåg att Våga bry dig kunde leda till ökad trygghet när fler grannar bryr sig om varandra. Vid kontakt med Socialtjänsten ser vi också att arbetet gett resultat. Sedan Öbo startade Våga bry dig har de märkt en ökning av personer som kontaktar dem om att en granne verkar behöva hjälp och då hänvisar till Öbos Våga bry dig.

Sofia Mirjamsdotter skriver att 22 personer om året dör till följd av våld i hemmet och cirka 200 000 barn lever i hem med våld. När det värsta händer visar det sig ofta att grannar känt till vad som försiggått, men inte vetat hur de skulle agera. Vi är stolta över att sprida budskapet om civilkurage, att faktiskt våga bry sig om sin granne.

Agera så att du själv känner dig trygg och vid akuta situationer ringer du naturligtvis polisen ...

Så, inför stundande jul- och nyårshelger, när vi tyvärr vet att våld i nära relationer ökar, vill vi framföra en stilla önskan. Fortsätt bry dig om dina grannar och våga agera när du tror att någon far illa, av våld i hemmet eller på annat sätt. Agera så att du själv känner dig trygg och vid akuta situationer ringer du naturligtvis polisen, precis som det står på Öbos trapphuslappar. Ingen kan garantera att man inte utsätter sig för någon form av risk när man vågar bry sig. Dock har vi inte kunnat finna belägg för att det är vanligt att sådana faror som Mirjamsdotter lägger fram faktiskt slår in. Och vad får vi för samhälle om vi alltid låter försiktighetsprinciper och rädsla styra oss?

Anna-Carin B Magnusson

utvecklingschef ÖrebroBostäder AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel