Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grannsamverkan för att freda Bergsgatan i Örebro

Jag har bott på Berggatan i 25 år. Ett lugnt område i närheten av Olaus Petri-kyrkan. Och här trivs jag alldeles utmärkt. Incidenter har hänt, men det får man räkna med i ett hyreshusområde.

Det som förändrat boendemiljön och trivseln senaste tiden är oseriösa dörrförsäljare. NA har tidigare skrivit om ett företag som säljer el-avtal som sedan blir svåra eller omöjliga att lämna. De besökte åter Berggatan igår. Under drygt 4 timmar var det en grupp på minst 3 personer som gick runt i området, till mig kom de nio (!) gånger. Så agerar inte en seriös dörrförsäljare. Syftet är att kunna locka boende att binda upp sig för ett till synes förmånligt elavtal.

Jag ringde Polisen och gjorde en anmälan. En bilpatrull körde sedan förbi, jag mötte upp dem och de gjorde sedan en tur i området. Att de inte skulle se någon var lätt att räkna ut. Vi måste därför som medborgare ta saken, trygghetsskapande åtgärder, i egna händer för att förhindra att grannen Hulda, 80 år och utan titthål i dörren, blir offer för deras försäljningsmetoder.

Jag vill därför bilda en grupp ”Grannsamverkan Berggatan”. Min tanke är att direkt någon uppmärksammar att försäljarna är på gång, kontaktar denne de andra och bestämmer träff vid Återvinningsstationen. Sedan börjar vi promenera i området någon timme. När vi stöter på dem, frågar vi vem de är, vad de gör här, ber dem avlägsna sig och sedan bara följer efter dem. Allt i lugnt mak, utan att provocera, i syfte att störa ut dem från området.

Att röra sig i grupp skapar trygghet till alla inblandade: risken från eventuella repressalier från försäljarna är lika med noll eftersom de inte vet var någon bor och inte kan identifiera oss. Detta till skillnad mot om du öppnar dörren för dem, dispyt uppstår, du tar en mobilbild eller hotar ringa polis. Då finns risk för repressalier.

Med en sådan här irriterande grupp av grannar i hälarna lär de inte känna sig särskilt lockade av att återkomma till bostadsområdet. Den som vill vara med - kontakta mig via NA.

”Grannen”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel