Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gränsen är snart nådd för vad vårdpersonalen orkar med

Jag har lovat min dotter att skriva det här. Själv orkar hon inte. Hon är en av all sjukvårdspersonal på USÖ som omplaceras till andra avdelningar, andra arbetskamrater för att jobba med alltfler covidpatienter. Jobbar kvar alltså. Medan många säger upp sig nu, eller sjukskriver sig, hellre än att gå in i beordrad övertid, gå i väggen. Gå i sank med familjen.

En del regioner ger sin covidpersonal upp till 5000 kr extra i månaden som bevis för den uppskattning de anses värda. Örebroregionen ges ingen uppskattning alls. Jo förresten, en hundring extra i timmen om du råkar vara fast anställd som tar extrapass utöver schemat; timanställda och alla andra blir utan.

Vem vill bli beordrad utan extra ersättning, utan valmöjlighet, jobbet måste göras; strejk räknas som samhällsfarligt eftersom patienter skulle komma till skada.

Men personal får komma till skada? Patientvård såväl som personalvård kräver pengar. USÖ har handlat nya fina byggnader för miljarder. Det är bra, sjukvård måste få kosta. Och där ingår personalen. Men byggnader med personal inuti som går på knäna, det är skambyggen.

Nu dräneras Regionen på sin viktigaste resurs. Ett slöseri, ett historiskt misstag.

Som kan lindras och botas. Snälla Regionen, använd en del av Ditt stora budgetöverskott Du fått tack vare covidbidrag från staten. Om dessa pengar inte räcker för att höja människovärdet hos personalen – höj då skatten med några öre. Skattebetalarna kommer att ha full förståelse, förutsatt att pengarna öronmärks för den lågavlönade sjukvårdspersonal som direkt eller indirekt drabbats av pandemiöverbelastningen.

När Volvo och andra storföretag har fått så mycket pengar under pandemin att vissa till och med gjort rejäla aktieutdelningar, då borde våra krigare vid sjukvårdsfronten få rejäl uppskattning. Inte bara hejarop.

Staffan Ekegren

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel