Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gratis busskorttill bilpendlare

Antalet busspendlare har minskat i länet. Att erbjuda prova på-kort via arbetsgivaren är ett nytt grepp. Målet är 50 företag i år.

- Många kanske inte har åkt buss på länge, och vet inte hur det är i dag, säger Länstrafikens områdeschef Thony Lundberg.

Genom att prova på under ett par veckor är tanken att bilpendlarna ska komma över tröskeln och upptäcka bekvämligheten i att åka buss.

- Det spännande är hur positiva företagen varit till det här projektet, inte minst av miljöperspektivet, säger Thony Lundberg.

Bilpendlarna på företaget ska erbjudas busskort gratis under två veckor. Först ut är Volvo Construction Equipment och Ahlsell i Hallsbergs kommun, men exakt datum är inte fastlagt.

- Vi ska försöka hinna med 50 företag med minst 100 anställda i år, säger Thony Lundberg.

Länstrafiken har ganska god kunskap om vilka som använder kollektivtrafik och vilka som inet gör det.

Är det fortfarande medelålders män som hellre åker bil?

- Ja, det stämmer. Vi har våra trogna pendlare, men sen är det som tar bilen fast de egentligen skulle kunna åka kollektivt. Men det är kunskap vi inte lyckats få ut, men det här är ett sätt att sprida den.

Men det finns förstås företag dit det är svårt att åka buss eller där arbetstiderna inte går ihop med turlistan.

- Samtidigt blir det en analys av marknaden där vi kanske måste göra förändringar, men det tar ju längre tid. I det här läget vänder vi oss till företag där det funkar nu.

Prova på-kampanj