Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gratis hjälp - en enkel matematik 

Tycker du matte är svårt? Var lugn, i Örebro kan du få gratis hjälp tre dagar i veckan. Och du behöver inte gå i gymnasiet – även yngre elever är välkomna när Mattecentrum håller räknestuga.

De tre vännerna Emilia Oskarsson, 19 år, Julia Tryzell, 18 år, och Filippa Sinclair, 18 år, pluggar matte frivilligt efter skolan. Som vanligt om torsdagseftermiddagarna håller räknestugan till i Rudbecksskolans matsal.

– De vuxna som ställer upp och hjälper oss gör en jätteinsats tycker jag, säger Emilia.

Matte ser hon som lite av ett nödvändigt ont. Den är bra att ha, men kräver både tid och tålamod. De tre kompisarna är beredda att satsa båda.

– Det är inte alltid lärarna har tid att förklara under skoltid. Då är det så bra att kunna gå hit och få hjälp, säger Emilia.

Just hjälpen som ger möjlighet att komma vidare när de fastnat uppskattas. För den som till exempel pluggar på Stadsbiblioteket och kör fast finns det ingen hjälp att få, konstaterar de.

Mer undervisning utformad som räknestugan tycker de skulle vara en bra idé. Modellen går att använda till exempelvis språkundervisning, men också samhällsorienterande ämnen, menar de.

Läs i fredagens pappers-NA vad fler elever tycker och om Kjell Andersson, pensionerad läkare som hjälper elever på räknestugan för sjätte året i rad.

Tycker du matte är svårt - kommentera artikeln!

Mattecentrum

Mattecentrum ger gratis hjälp till alla som läser matematik. Det grundades 2008 och är en religiöst och politiskt obunden ideell förening.

På 27 ställen i Sverige hjälper Mattecentrum över 200 000 elever varje månad.

Tider i Örebro: Risbergska skolan: måndag 16-18. Rudbecksskolan: tisdag 16–18 och torsdag 16–18.