Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gravarna kan ge oss svar

Kan kyrkogårdarnas gravstenar ge oss ytterligare kunskap om människorna som en gång levde och verkade på orten? Visst är det så, både titlar, levnadsålder och symboler berättar något för betraktaren.

På kyrkogården berättar de döda en del om sitt liv genom sina gravvårdar, och det dessutom långt bak i tiden. I Hammar, på den äldsta delen av kyrkogården, har avlidna begravts sedan 1000 år tillbaka. På den del där kyrkan då låg, men som 1827 revs när den nya kyrkan, på höjden, togs i bruk.

På 1800-talet

Gravar av den typ vi har i dag började anläggas på 1800-talet. De högre stånden i samhället hade stora och höga stenar, medan de lägre stående människorna förstås fick nöja sig med mindre varianter.

– Men efter andra världskriget bestämdes att gravvårdarna skulle vara lika till storleken, berättar kyrkoherden Sven-Erik Linderoth.

En inre bild

Tidigare kunde man utläsa titlarna på gravstenarna vilket gav betraktaren en inre bild av den dödes yrkeskall. Men med tiden har detta försvunnit, vilket har inneburit en större anonymitet kring vilka yrken, som i olika tidsepoker, funnits bland byborna.Men som sagt det går ändå att utläsa en del av de texter som finns på stenarna. Bland annat finns det exempel som visar att gruvarbetarna inte blev så gamla i livet. Ett annat exempel från Hammars kyrkogård är att det endast finns en gravvård där kvinnors titel anges på stenen. De var troligen systrar och sjuksköterskor, framgår av den titelinventering som gjorts där.

Kyrkogårdsvandring

Att det finns så mycket att dra lärdom av resulterade nyligen i att församlingen anordnade en kyrkogårdsvandring, med drygt 20 deltagare.

– Idén fick vi på en personalkurs i Jönköping, där det provats, berättar Britt Samuelsson, församlingens ekonomiassistent.

Säkert kommer församlingen vid intresse att göra nya vandringar i de dödas historia.