Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gravida Erica nekas socialbidrag

Höggravid och utan arbete behövde Erica Jonsson, 21, hjälp med socialbidrag. Men det fick hon inte.
I stället fick hon höra att hennes mamma borde försörja henne tills hon fyllt 25.

Erica Jonsson har bara några veckor kvar innan hon ska föda. Magen är rund och fin men hösten har varit tuff. Utan någon inkomst har hon haft svårt att klara sig.

– Jag har till exempel inte kunnat köpa några babysaker, säger hon.

Saknar inkomst

Vi träffar Erica på den kommunala verksamheten Unga mammor och pappor, med som stöd är också kuratorn Cecilia Grahn. Erica berättar att hon hade ett vikariat som personlig assistent. När hon blev gravid orkade hon inte arbeta kvar utan fick sluta. Sedan augusti har hon inte haft någon inkomst. Erica bodde hemma hos sin mamma men ville ha något eget till sig och sitt barn.

– Jag fick därför överta mammas lägenhet och hon flyttade till sin kille. Mamma och jag hade ett möte med socialen och då trodde vi det skulle fixa sig, men sen fick jag avslag på ansökan om socialbidrag.

Överklagats

Beslutet har överklagats två gånger. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten i Karlstad. Det kan ta upp emot ett halvår innan Erica får besked. Att bo kvar hemma hos sin mamma när hon själv ska bli förälder kändes fel.

– Man vill ju ha ett eget hem när man får en bebis, säger Erica.

Hur har du klarat dig?

– Mamma har betalat hyran och min pappa har köpt mat åt mig. Jag har inte a-kassa men får ett aktivitetsstöd eftersom jag är med i ett arbetslöshetsprojekt. Det är på 140 kronor om dagen. Annars har jag inga pengar.

Känns det oroligt?

– Ja, det är klart. Jag har sagt att jag ska knipa tills allt fixar sig, jag vill inte föda ett barn till det här.

– Men det känns också pinsamt att mina föräldrar får försörja mig. Det är lika pinsamt att söka socialbidrag men mamma och pappa har inte råd att betala för mig längre.

Stor hjälp

Hon betonar att hennes mamma har hjälpt henne på alla sätt. Att ge henne lägenheten var en möjlighet för Erica att skaffat sig ett eget hem.

– Mamma har dragit med mig till socialen och hjälpt mig att överklaga när jag inte orkat längre. När jag fick avslag för andra gången ville jag bara lägga min ner på gatan.

Kommer få föräldrapenning

När bebisen väl är född så kommer Erica att få föräldrapenning. Det, tillsammans med bostadsbidrag och underhåll från barnets pappa, gör att hon klarar sig ekonomiskt. För Erica handlar det om att få socialbidrag i några månader.

Bättre samarbete

Cecilia Grahn tycker att det borde vara ett bättre förebyggande samarbete mellan de olika myndigheterna för att hjälpa unga föräldrar som hamnar i sådana här situationer.

– Det finns ingen strikt lag utan varje kommun får göra sin egen tolkning men vi märker här på Unga mammor och pappor att man allt oftare hänvisar till att föräldrar ska försörja sina vuxna barn tills de är 25. I det här fallet handlar det ju om att Erica bara behöver hjälp i några månader. Det är en kort period i livet innan hon blir självförsörjande igen. Dessutom kan man fråga sig om man inte borde få bli vuxen innan man fyller 25.

Så säger lagen

Föräldrar är underhållsskyldiga tills barnet fyller 18 år. Det kan förlängas om barnet går i grund eller gymnasieskola till och med 21 års ålder. Det här regleras i föräldrabalken, kap 7, paragraf 1.