Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gretas arbete resulterar i en klapp på axeln

Är Greta Thunberg världens mest inflytelserika svensk? Det började med en tonårings skolstrejk för klimatet 2018. En strejk som fick skolungdomar över hela världen att vakna och protestera mot att vi gör alldeles för lite för att bromsa klimatförändringarna. Under sitt första år som klimataktivist utses hon till en av världens mest betydande tonåringar. Skolelever och studenter från 120 länder har anslutit sig till hennes skolstrejk.

2019 utses Greta Thunberg till årets kvinna i Sverige och till en av världens mest inflytelserika ledare av den amerikanska tidskriften Times. Tidningen skriver i sin motivering, att Greta Thunberg i kampen för en värld utan föroreningar, miljöförstöring och klimatförändringar, inspirerar orubbliga studenter och skambelägger apatiska vuxna.

Det har aldrig tidigare gått så fort för en svensk att skapa sig ett eget varumärke, säger varumärkesforskare i Svenska dagbladet. Den långfilmsdebuterande regissören Nathan Grossman har följt Greta ända sedan hon satte sig utanför Riksdagshuset och klimatstrejkade.

Hans film ”I am Greta”visades på filmfestivalen i Venedig den 4 september. Det mest upplyftande omdömet om filmen ger en filmrecensent från filmsajten Screendaily. ”Detta är en upplyftande och engagerande historia om en tjej med Asbergers syndrom, som lyckas vända sina svagheter till sin styrka”. Filmen visas nu på svenska biografer.

Internationellt är uppenbarligen Greta Thunberg den kanske mest inflytelserika svensken just nu. Men nationellt verkar hennes framgångar ha ett begränsat inflytande på väljarna , vad gäller den stora ödesfrågan klimatförändringarna i världen.

Den frågan är Miljöpartiets absolut viktigaste. Ändå har Miljöpartiet så låga opinionssiffror att partiet riskerar hamna under riksdagsspärren.

Visar inte det att vi svenskar stödjer Greta Thunbergs kamp för framtida generationers överlevnad, med en uppmuntrande klapp på axeln i stället för att göra något själva?

Claes Thulin

Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel