Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grete rånades på gatan

Nu känns det som man inte törs gå ut längre i den här idyllen som vi bor i.
Det säger Grete Bråthen som blev rånad i centrala Frövi i måndags eftermiddag.
Grete går över till sin väninna Alice på äldreboendet Tallen nästan varje dag. Även i måndags trotsade hon kylan för ett besök. När hon skulle hem till lägenheten strax före fyra hände det.

Annons

En man dök upp från ingenstans och mötte Grete med en kommentar om att det är halt ute.

Så ryckte han åt sig hennes väska ur korgen på rollatorn och sprang.

– Jag blev så arg. ”Vad gör du!?” skrek jag åt honom. Sen blev jag rädd och alldeles darrig. Jag gick tillbaka in till Alice och ringde min dotter som larmade polisen.

Tur i oturen

Grete Bråthen är 86 år och har nyligen fått rollator. Hon ramlade i höstas och sedan dess har hon så ont i ryggen att det är svårt att gå utan stöd. Det här ser hon som tur i oturen.

– Jag brukade alltid ha väskan över axeln, och hade jag haft det så hade jag aldrig släppt för jag blir så arg. Och då hade han ju dragit omkull mig så jag hade skadat mig.

Väskryckaren var ingen tonåring, snarare 25-30 år och hade en luva åtdragen mot kylan. Grete upplevde honom inte vara särskilt lång när han var intill henne.

– Men när jag vände mig om och såg honom springa tyckte jag han hade världens längsta ben, säger hon och skrattar mitt i bedrövelsen.

Två poliser kom till äldreboendet och pratade med Grete Bråthen direkt efter rånet.

Väskan hittades i en snödriva, och allt utom plånboken fanns kvar. Därmed försvann några hundra i kontanter och betalkorten.

Rädsla i kroppen

Familjen fanns hos Grete under måndagskvällen och hon tyckte det kändes okej. Men trots att händelsen gjorde henne trött var det svårt att sova. Och fortfarande känns rädslan i kroppen i form av illamående, huvudvärk och skakningar.

– Det känns som man inte törs gå ut nu i den här idyllen som vi bor i, säger hon och skakar sakta på huvudet.

Hon inser att överfallet inte hade behövt hända om hon tagit till sig vad vännerna på Tallen berättade under helgerna. Nämligen att en annan dam råkade ut för samma sak på nästan samma plats veckan före jul. Nu är Gretes råd till andra att aldrig ha pengar i väskan och att inte hålla fast den om någon försöker ta den.

– Och aldrig mer ska jag ha kontanter. Jag ska betala med kort i stället.

Annons