Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Greve Sigvard Bernadotte– en riktig designprins

Han föddes som prins av Sverige – förlorade titeln via kärleken till en ofrälse och dog som prins, men inte prins av Sverige, utan som designprins.

Annons

Spåren efter Sigvard Bernadotte lever kvar i många svenska hem även om han själv gick ur tiden 2002. Margaretheskålen är nog ett av de mest kända av Sigvards verk – men också ett verk han själv inte står bakom. Det var nämligen hans medarbetare Jacob Jensen som stått för den designen. Och det var just den skålen som fick journalisten Tove Gyllenstierna att intressera sig så mycket för designprinsen så att hon slutligen skrev boken ”Designprinsen Sigvard Bernadotte”, som kom ut i slutet av 2006.

- Det som gjorde att jag fick upp ögonen för honom och ville skriva boken var att Margaretheskålen började synas mer och mer i början i 2000-talet, säger Tove Gyllenstierna.

Det man kanske främst kopplar samman med designprinsens gärning är den nämnda skålen, men det finns också mycket mer. Inte minst mönstret Virrvarr som till en början producerades i samarbete med Perstorp som gjorde bordsskivor i laminat med mönstret. Virrvarr upplever just nu en renässans och det finns nyproducerade bänkskivor att köpa på många större bygghandlar, men det finns även skärbrädor och många andra köksattiraljer i mönstret. Burköppnaren Röda Klara är också en av de självklara succéerna i hans karriär som många svenskar är väl bekanta med.

Hans silver hyllas på många håll, främst för sin sparsmakade elegans, som på hans tid var något helt nytt på silverfronten. Han ansågs - och anses – fortfarande vara en lysande silverkonstnär.

- Jag vill framhålla hans Isvattenkanna, med sin mjukformade triangel , en form som han ofta återkom till. Den var stram i designen och hade många funktionella detaljer, till exempel en gallerförsedd pip så isbitarna inte hamnade i glaset, säger Tove Gyllenstierna.

Men hans gärning hade få begränsningar. Lastbilshytter, kaffepannor, serviser och plastbunkar är något av det som finns producerat i hans namn.

Men vilken kvalité höll då Bernadottes design? Mycket går ju att sälja med rätt marknadsförning och vilket genomslag borde inte en prins ha, om så vara att han var en före detta prins.

- Om han inte hållit en hög kvalité så hade hans design inte beställts av de producerande företagen , så hans popularitet handlade inte alls bara om kopplingen till hovet.

Men prinstiteln gav inte bara marknadsmässiga fördelar, under 60-talets röda år stod inte kungligheter högt i kurs och en del av hans dalande popularitet kan ha handlat om att han var av kunglig börd.

Men visst kan det anas att Sigvards koppling till hovet kan ha använts i marknadsföringssyfte. Det var till exempel Jacob Jensen som ritade Margaretaskålen och så också de populära kaffepannorna som marknadsfördes med Sigvards namn.

- Samtidigt skall man inte glömma de cirka 15 anställda som jobbade i Sigvards Bernadottes designföretag som formgav allt från lastbilshytter till plastbunkar. Men allt som ritades måste godkännas av Sigvard eller hans kompanjon, så hans gärning skall inte förringas för det, säger Tove Gyllenstierna.