Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gripne örebroaren frisläppt

Örebroaren Mahdi Warsama Ahmed släpptes fri natten till söndag efter att ha varit fängslad i Somalia i fyra dygn.
– Jag är glad. Det är bra, det känns bättre, säger hustrun Leila Abdi.

Annons

Strax efter att NA rapporterat om att Mahdi blivit gripen i Somalia, släpptes han fri.

– Jag har precis pratat med Mahdi. Han berättade att det plötsligt kom en fängelsevakt och sa till honom: ”Du är fri, du får gå”, berättar Abdifatah Saed Abubakar, styrelseledamot i Afrikas horn kulturcenter.

Greps i tisdags

Det var i tisdags som författaren och poeten Mahdi Warsama Ahmed greps av okänd anledning efter att han landat i Somalia. Mahdi är ordförande i örebroföreningen Afrikas horn kulturcenter och tror på ett enat Somalia. När han greps uteslöt hans föreningskollegor inte att gripandet berodde på hans politiska åsikter.

”Helt frikänd”

– Han är helt frikänd nu. De säger inte varför han greps, de bara släppte honom fri. Han har bekräftat det för mig alldeles nyss. Sen ville han inte tala något mer öppet om saken, säger Abdifatah Saed Abubakar.

Det framgår fortfarande inte varför Mahdi över huvud taget blev gripen.

– Han ville inte ens prata om händelsen. Det enda han berättade är att han är fri och välbehållen och kommer att fortsätta sin resa. Inget mer. Jag tror inte han vill säga något medan han är där, säger Abdifatah Saed Abubakar.

– Han sa att det enda han kunde berätta var att han varit inlåst och att det ”var så varmt som en bastu”. Han har inte blivit misshandlad eller något sådant. Nu ska han avvakta och se över hur han ska ta sig till sin sjuka mamma, säger Abdifatah Saed Abubakar.

”Jag är glad”

Glädjebudet om att Mahdi Warsama Ahmed har frisläppts nådde även hans fru under gårdagen.

– Jag är glad. Det är bra, det känns bättre. Jag är inte orolig längre, säger hustrun Leila Abdi.