Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grön lön för miljön

Precis som miljontals demonstrerande ungdomar och barn visat i globala rörelsen Fridays For Future, är vi många som tycker att Rädda planeten Jorden är det viktiga, det som behöver väljas framför alternativet att tjäna mer pengar. Men det hela kan kanske kombineras?

Tänk om vi i alla på jorden får en grundlön gratis som vi ska använda till det vi vill göra som planetskötare, att fattigdom upphör och svälten löses genom att vi tilldelar dessa månghundrade miljoner människor mat. Att vi ordnar en övergripande och globalbetonad ekonomi, som tar i beaktande hur Jorden mår av dess verksamhet och i så fall väljer alternativ. Att vi var dag i skolan eller utomhus fick träna och sköta våra fysiska kroppar. Att meditation införs på schemat dagligen hos alla i hela världen. Att vi är sams och tycker om varandra. Att vi lär oss svara vår ilska och sorg, så att den tas om hand och vi mognar som människor. Att livet älskas och uppskattas. Att vi tar ett tillverknings stopp och startar att använda allt som några redan producerat. Uppfinner bästa cirkulära lösningarna för sopor, avfall, mat, kläder etcetera och startar sanera haven från plast, floder från plast och sopor, återplanterar bestånd av olika fiskarter och alger, lever livet secondhand och nöjs med det. Om hela världen samtidigt bestämde sig för att delta och krigen avslutades och alla fick den här grundlönen att köpa det de vill för. Att vi leker med det underbara livet och umgås, skapar, gläds och lever!

Vi väljer freden.

Hanna Sjöberg

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel