Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gröna blixten

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Gröna blixten är ett optiskt fenomen som uppträder strax efter solnedgången eller före soluppgången.

En grön ljusfläck syns då för en kort stund ovanför solen eller så skjuter gröna strålar upp från solnedgången.

Strålar som bryts

Förklaringen till den gröna blixten är den samma som för röda solnedgångar. När ljuset kommer in i atmosfären från rymdens vakuum saktar det ned. Det gör att strålarna böjs eller bryts av mot jordens yta. Solljuset, vilket består av flera färger med olika våglängd, sprids åt alla håll av molekyler och partiklar som finns i atmosfären.

Våglängder

Ljusets olika våglängder sprids olika mycket och ju längre väg ljuset har att passera genom atomsfären desto mer bryts det. Vid soluppgång eller solnedgång är atmosfären något tjockare. När den övre kanten av solskivan börjar närma sig horisonten är det den röda färgen som försvinner först.

Tålamod

Vid solnedgång skiftar ljuset från orange till gult, sedan svagt grön och når sedan en djupt smaragdgrön färg under två eller tre sekunder, den gröna blixten. Vid väldigt bra förhållanden kan ett blått ljus ses efter det, en blå blixt, men luften måste vara exceptionellt klar då. Fenomenet observeras bäst när vädret är klart och vid en låg punkt där det är obehindrad sikt mot horisonten, t.ex. på sjön. Det krävs en hel del tålamod för att få se den.