Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grönt ljus för Hargemarken

Miljödepartementet ger grönt ljus för naturreservatet Hargemarken. Den överklagan som en part gjort av länsstyrelsens beslut avslås således av regeringen.

I mars förra året överklagade en person länsstyrelsens beslut om att Hargemarken skulle klassas som naturreservat. Bland annat menade den klagande att områdets flora och fauna inte alls är så unik som kommunen och länsstyrelsen framställt det.

Personen menade vidare att länsstyrelsen gjort hans tomt till måltavla utan att påvisa något särskilt skyddsvärt. Mannens tomt ska dessutom tvångsinlösas, trots att hovrätten fastslagit rättsfrågan, menade mannen som vill behålla tomten och bygga hus på den.

Han ansåg sig i sin överklagan särbehandlad jämfört med grannarna, och även att länsstyrelsens handläggning inte varit korrekt. Miljödepartementet har dock en annan syn än den klagandes. De gör ingen annan bedömning än den länsstyrelsen gjort tidigare.

Regeringen tycker att området har höga naturvärden som det är motiverat att skydda genom att klassa det som naturreservat.

Departementet finner inte heller att länsstyrelsens beslut skulle fattats på felaktiga grunder eller handläggning.