Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grotesco turnerar med nära döden-revy

Humorgruppen Grotesco som bildades av ett kompisgäng redan under skoltiden ska ut på sin första turné. I slutet av januari kommer föreställningen till Örebro.

ÖREBRO. Humorshowen som är inne på sin andra säsong på Scalateatern, vann nyligen svenska humorpriset 2015 i kategorin Årets scenshow. Efter hösten på Scala åker föreställningen på Sverigeturné under 2016. I nuläget planeras för totalt 34 föreställningar i tolv städer, med start i Lisebergshallen i Göteborg den 21 januari.

– Det blir vår första turné någonsin. Det ska bli jättespännande att möta publiken utanför Stockholm och se hur den tar emot oss, säger Jonas Kahnlund i Grotesco.

Stommen i gruppen bildades redan i tonåren på 1990-talet av några kompisar i Lidingö. De spelade sketcher på roliga timmen och senare genom Kulturskolan Sagateatern.

– Jag är en av dem som varit med sedan starten. Det här blir som att åka ut på resa med ett kompisgäng. Det känns väldigt speciellt, säger Kahnlund som kommer att vara med varannan vecka på turnén, då han har andra engagemang vid sidan av.

– Jag jobbar som vd på teatern Unga Klara. Men om två månader slutar jag där för att börja på ett nytt jobb på Blixten Co, där jag ska arbeta med att ta fram nya produktioner på Sveriges privatteatrar.

I ”Grotesco – en näradödenrevy” blandas nyskrivet material med några av humorgruppens mest klassiska sketcher, som ”Bögarnas fel” och ”Ett kilo mjöl”. Till showen tog gruppen in dansaren och koreografen Anna Vnuk som regissör.

– Anna har tillfört en dimension och verkligen satt sin touch på det hela, även om hon har behållit vårt galna och tillskruvade signum. De som känner sin Grotesco kommer att känna igen sig.

Grotesco är kända för att kommentera och göra satir av dagsaktuella händelser och fenomen. För att behålla sin aktualitet skrivs delar av föreställningen om kontinuerligt.

– Henrik Dorsins karaktär Trubbe, som är misstänkt lik Cornelis, har ett segment där det skrivs nya låtar hela tiden. Vårt koncept handlar om kvalificerat trams, men det innehåller även seriösa, politiska budskap.

Grotesco slog igenom 2007 då första säsongen sändes på SVT. Uppdraget fick de efter vinsten i SVT:s tävling Humorlabbet året före, då åtta humorgrupper fick göra varsitt pilotavsnitt för kanalen.

Efter vårturnén som pågår fram till början av maj ska Grotesco spela in en tredje säsong för SVT.

– Nu har vi fullt upp med föreställningen. Men sedan ska vi göra tv igen. Det blir inspelningar nästa höst. När det ska sändas är inte bestämt än, säger Jonas Kahnlund.

Grotesco – en näradödenrevy

Föreställningen spelas under hela 2015 på Scalateatern. I januari 2016 åker föreställningen ut på turné och kommer till Conventum arena 28–30 januari.

Grotesco-kollektivet: Anna Vnuk (regissör), Emma Peters, Emma Molin, Erik Wernquist, Hanna Dorsin, Henrik Dorsin, Jakob Setterberg, Jonas Kahnlund, Linus Eklund Adolphson, Micke Lindgren, Per Andersson, Per Gavatin, Rikard Ulvshammar och Viktor Titelman.

Gruppen bildades redan under skoltiden på 1990-talet av ett gäng kompisar i Lidingö.

Genombrottet kom efter vinsten i SVT:s tävling Humorlabbet, 2006, med pilotavsnittet ”Grotesco Royal”. Första pris var att producera en humorserie för SVT1 som sändes hösten 2007. Andra säsongen av Grotesco visades hösten 2010. En tredje säsong ska spelas in för SVT, hösten 2016.