Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grov anklagelse mot politiker och tjänstemän i Laxå är polisanmäld

 
Diskussionerna kring Laxå bruks miljöåtervinning
Visa alla artiklar

Finnerödja 20/4.

I dag gjorde jag min första polisanmälan i egenskap av förtroendevald i Laxå kommun. En dag som jag hoppats aldrig skulle komma. Att utan grund beskylla någon för ”inkompetens och korruption” är inte bara taktlöst, det är en anklagelse om grov brottslighet.

”Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.” Brottsbalken 5kap 1§. Undantaget är dock om påståendena kan bevisas vara riktiga, om det är sant så kan det ju inte vara förtal. Att beskylla någon för inkompetens utan grund är högst oförskämt. Men att grundlöst anklaga någon för ett så allvarligt brott som korruption är totalt oförsvarligt.

Det är XX XX, alltså personen bakom uttalandet i NA som jag nu polisanmält.

Vad som gör det hela än värre för mig är att anklagelsen levererades via Nerikes Allehanda, inte som en insändare utan i en artikel skriven av en journalist. Artikeln publicerades den 15/4 både i papperstidningen och på NA.se och är en av artiklarna i serien ”Diskussionerna kring Laxå bruks miljöåtervinning”.

”Att det blivit såhär beror på en sällsam blandning av inkompetens och korruption både bland politiker och tjänstemän, säger XX XX”.

Det är XX XX, alltså personen bakom uttalandet i NA som jag nu polisanmält.

Intervjusegmentet med den nu polisanmälde personen slutar med anklagelsen hängande i luften, ingen motfråga från journalisten, inget krav på förklaring, motivering eller belägg för anklagelsen?

Hur rimmar detta med de journalistiska principerna? Sanning och verifiering?

Ordet ”korruption” försvann från nätartikeln efter ett ifrågasättande Facebookinlägg av mig, det är dock tillbaka i artikeln nu.

Jag har fått otrevliga meddelanden och kommentarer och jag har varit så rädd att gå ut efter ett kommunfullmäktige att min man fick komma in och hämta mig.

Vilka politiker och tjänstemän som åsyftas är ingen hemlighet, våra namn har till och med förekommit i tidigare artiklar. Den nu polisanmälde personen har blivit anmäld för förtal tidigare (förra året), där en annan förtroendevald stod som en av målsägarna. Den utredningen lades dock ner av åklagare då åklagare inte driver dessa mål vidare om det inte ”anses påkallat från allmän synpunkt”.

Det senaste året så har jag blivit hånad på allmänna platser, jag har blivit påhoppad med orden ”hur fan vågar du visa dig offentligt” på ett arrangemang som jag besökte med mina barn. Jag har fått otrevliga meddelanden och kommentarer och jag har varit så rädd att gå ut efter ett kommunfullmäktige att min man fick komma in och hämta mig.

Och nej, det är inte den nu polisanmälde personen som ligger bakom allt detta. Men det är precis det här som händer just nu i Laxå kommun, ett hatiskt och totalt hänsynslöst beteende som blir normaliserat och accepterat. Det började via Facebook (där det fortfarande pågår) och allmänna möten där de likasinnade eldar på varandra, och nu har det flyttat vidare till Nerikes Allehanda. Vad blir nästa steg? När går nästa person över gränsen?

Jag är egentligen bara en av många i kategorin ”politiker och tjänstemän” som berörs av detta, men jag är tydligen den enda hittills som vågar och orkar säga ifrån. Därför hoppas jag att åklagaren tänker en extra gång på om detta inte är tillräckligt viktigt att faktiskt ta vidare, innan detta blir den av rättsväsendet accepterade vardagen i Laxå kommun.

Sara Pettersson

Miljöpartiet, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande i Laxå kommun.

Svar direkt:

Rapporteringen kring Laxå bruks miljöåtervinning har varit omfattande i NA. Det finns många åsikter och vi som fri och oberoende media ska så långt det är möjligt låta alla parter komma till tals och ge en balanserad belysning av frågan. I den aktuella artikeln riktas kritiken allmänt mot tjänstemän och politiker. Det finns inte någon självklar mottagare. Grunden i vår journalistik är att den som blir kritiserad också ska få svara på kritiken. I det här fallet skulle det kunnat vara en företrädare för Laxå kommun eller någon myndighet som jobbar med miljöfrågor.

Anders Nilsson

ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel