Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grundbehoven kommer först för en kommun

Annons

Replik

... till Sofia Gustafssons krönika i NA 31 december med rubriken: ”Nästa decennium går Örebro i kulturens tecken”, påkallar orosanmälan.

Krönikören skriver: ”Satsningar på kulturen brukar följas av ett pärlband av populistiska uttalanden.”

Tolkar man krönikan och de artiklar som föregått på NA:s debattsida anas en organiserad kampanj framöver. Att skapa opinion för att Örebro kommun skall ansöka om att bli Europas kulturhuvudstad 2029 (insatsen sägs kosta mellan 100-200 miljoner kronor). Eventuella belackare får på förhand epitetet populister. Ordet gnällbälte flimrar också förbi. Det är smällar man får ta på när lyxlirare tränger sig före behövande till stadens skattmästare.

All övrig kulturverksamhet vi har kostar också pengar löpande.

Varför vill vi köpa in oss i kulturens högsta liga när vi inte ens tar ansvar för Örebros grundbehov? Grundbehoven i sammanhanget är ”Vård, skola och omsorg.” Denna störande populistiska glädjedödare?

Kulturkvarteret, Open Art, Svenska Kammarorkestern är av hög klass. Kan vi inte nu gemensamt konsolidera, vårda och förvalta det vi har? Kulturkvarteret sägs kosta cirka 500 miljoner kronor. Att driva och förvalta fastigheten de närmaste 20 åren kostar enligt en vanlig schablon i storleksordningen 800 miljoner kronor. All övrig kulturverksamhet vi har kostar också pengar löpande.

Vi måste förstå för vilka och hos vem vårt grundansvar ligger, varför vi betalar skatt.

Det är inte rimligt att bygga på med ytterligare en eller två hundra miljoner för ytterligare fridtidsberikningar och eventuella hurrarop från ”Europa”. Oavsett hur roligt och berikande det än kan vara för oss kulturkonsumenter. Kulturens healing kan aldrig ersätta handfast vård, skola och omsorg. Vi måste förstå för vilka och hos vem vårt grundansvar ligger, varför vi betalar skatt. Låt det räcka med det vi har för en tid framåt och nu istället satsa på de som aldrig tycks få sina behov av resurser tillfredsställda.

Krönikören räknar upp städer i Sverige som är ute efter samma kulturmål som Örebro: Jönköping, Malmö, och Uppsala. Visst kan man bli kritisk till att delta i en vad man lätt kan kalla lyxtävling som kostar skattepengar. Där bara en eller kanske ingen kan vinna. En konsekvens- och riskanalys skulle lysa rött hur man än vrider och vänder på mätbara parametrar.

Inget ger mer tillbaka i en kommun än satsningar på vård, skola och omsorg.

”Turistskälen väger förstås tungt när en stad motiverar varför de ger sig ut på en jakt efter den hedervärda titeln, för vägen dit är inte gratis”, skriver krönikören och konstaterar:

”Ett år efteråt rapporterar SVT om en första utvärdering som visar att Umeå för varje satsad kommunal krona fick kommunen 4,50 kronor tillbaka.” (Det skulle alltså handla om 450 miljoner konor då insatsen sades vara 100 miljoner).

Hur gick det då för i Umeå i den oförfalskade verkligheten?

Så här rapporterar samma SVT 2019-12-15 (i en andra utvärderingsomgång?).

”Det var i slutet av november som för- och grundskolenämnden tog beslutet om besparingar på 18, 5 miljoner kronor under nästa år. Många har protesterat mot beslutet och på söndagen anordnades en ljusmanifestation i Umeå.” Fanns kulturöverskottet över huvud taget eller hade det redan tagit slut?

”Det finns andra värden än pengar” nämns också i krönikörens text som en slags ursäkt.

Dessutom:

Inget ger mer tillbaka i en kommun än satsningar på vård, skola och omsorg. Både i reella och humanistiska värden. Vi har redan nu ett bra och omfattande kulturutbud i Örebro.

Man kan visst sätta olika verksamheter emot varandra. Uttrycket ”inte samma konto”, är ett nonsensargument.

Kulturens makthavare, besinna er. Allt tas och fördelas ur samma kassa.

Gunnar Westlind

Populist, Örebro

Svar direkt

Vård, skola och omsorg är kärnverksamheter i vår välfärd. Men den kommun/region som läggar alla sina slantar där kommer att få problem.

Det stämmer att jag är positivt inställd till att Örebro län ska satsa på att bli Europas kulturhuvudstad 2029. Det stämmer samtidigt att jag vill leva i en kommun/region som tar hand om sina vårdbehövande samt strävar efter en bra och fungerande skola. Jag tror inte att det ena utesluter det andra.

Självklart kan man kritisera den idén på ett sätt som inte är populistiskt. Den oro jag luftade går ut på att en debatt kring den här sortens kultursatsningar i Örebro riskerar att bidra till ökad polarisering här eftersom populistiska politiker och debattörer gjort det till något av en OS-gren att argumentera för att all användning av skattepengar på något annat än just skola, vård och omsorg är att plocka direkt ur fickan på exempelvis fattigpensionärerna.

Vård, skola och omsorg är kärnverksamheter i vår välfärd. Men den kommun/region som läggar alla sina slantar där kommer att få problem.

Sofia Gustafsson

Kulturredaktör, Nerikes Allehanda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel