Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grunden till miljöproblemen: Vi är för många – sluta göra som strutsarna

Vad är grunden till miljöproblemen?

Här talas mycket om olika följder på grund av olika miljöproblem. Men orsaken vågar ingen knysta om – nämligen att allt beror på att vi är fler människor på jorden än det finns resurser till.

Att pumpa ut olja och andra resurser från vår planet för att sedan öka folkmängden är inte hållbart mer än för de som gör sig förmögna på karusellen. Men många frågar sig säkert om ens dessa blir lyckliga av sitt liv.

I början på 1960-talet minns jag att någon uttalade sig om att jorden inte var överbefolkad förrän vid 5 miljarder människor. Och det kändes då som en avlägsen framtid.

Nu går vi mot 8 miljarder och kommer bara på fler läkemedel som gör att vi överlever det mesta. Och vi kan ju suga ut jorden med diverse kemikalier och metoder som ger oss mat nu. Men det är inte hållbart i längden. Näringen i jorden måste komma någonstans ifrån.

Hur har vi det med den näringen vi ger från oss? Många stora vattendrag är avloppsdiken rakt ut i haven utan riktig rening. Vi kan ju ta Themsen som ett exempel med avloppsrör från 1800-talet som får till följd att man ser toalettpapper långt upp i busken då tidvattnet blir lågt.

Och så räknar vi mänskligheten som intelligent, trots att vi inte ens kan ta hand om vårt eget avfall

Och så räknar vi mänskligheten som intelligent, trots att vi inte ens kan ta hand om vårt eget avfall.

Mycket tyder på att vi lever i en tid då vi inte har utrymme för ständig expansion, utan att vi nu bör tänka på att leva i samråd med naturen för mänsklighetens överlevnad. Det är ju så att även om vissa tror att vi behärskar naturen, så är verkligheten något helt annat, då vi bara kan lite om vår natur ännu. Och mycket talar för att det vi kallar för miljöproblem nu, har sin grund i överbefolkningen på jorden.

Om vi kan borde vi tala om detta i stället för att göra som strutsen; sticka huvudet i sanden och tro att ingen ser honom för att han inte ser någon. Nu lever vi på hoppet att andra resurser än solen ska dyka upp, för att vi ska kunna leva det livet vi tyckt varit kul de senaste 100 åren.

Rune Jakobsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel