Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruvan ska bli ett kulturcenter

Den nedlagda gruvan i Ställberg ska omvandlas till ett internationellt scen- och konstcenter. Budgeten för kultursatsningen är drygt 2,1 miljoner kronor.

En uttalad ambition med projektet är att bli ett av de självklara kulturella besöksmålen i norra Örebro län bredvid bland annat Opera på Skäret och Stadra sommarscen.

– Vi har sökt stöd från olika offentliga aktörer som landstinget, Leader Bergslagen och Ljusnarsbergs kommun. Vi söker även finansiering från olika stiftelser. Men just nu är vi i ett skede där vi inväntar besluten på de ansökningar som vi har gjort, berättar projektledare Carl-Oscar Sjögren.

– I den bästa av världar får vi in den finansiering vi har i budget, men vi vet att slutbudgeten kan se annorlunda ut och är beredda att skära ner på kostnader vilket förstås också påverkar omfattningen på det vi genomför.

Den 22 september 2012 skedde ett testarrangemang i gruvan, en kulturkväll bland maskinhallar, verkstäder och schakt. Det bjöds på musik, konst och mat i det 28 meter höga lavtornet.

En förstudie med stöd av Leader Bergslagen har gjorts. Ambitionen är att förvandla gruvområdet med sina 3 000 kvadratmeter industrilokaler till ett kulturcenter med ateljéer, scenrum, restaurang och utställningslokaler.

Målsättningar är även att anordna en internationell scen- och konstfestival en gång per år, erbjuda arbetsplats under sommaren för konstnärer och innovatörer samt skapa en ny mötesplats för att öka den kulturella turismen till Ljusnarsberg och till Bergslagen.

Projektet har också en internationell ambition och ett samarbete finns redan i dag med nätverket Trans Europe Hall och till vintern planeras en Europaturné med verk producerade vid gruvan.

Projektet drivs av den ideella kulturföreningen Drift och ett trettiotal personer är involverade i arbetet.

– Vi laddar nu hårt för att dra i gång det här. Nätverket har vi redan etablerat och vi vill göra detta i samarbete med bland annat Opera på Skäret och byalaget i Ställberg.

I sommar ska Ställbergsgruvan till exempel vara med under arrangemanget Kulturglimtar. Och en särskild invigningsfestival planeras ske under tre dagar i juli.

Projektet söker nu 75 000 kronor från Ljusnarsbergs kommun. Kommunens arbetsutskott ska ta upp frågan på sitt nästa möte.

– Det är ett väldigt spännande projekt och vi är redan delaktiga i det via Leader Berslagen och förstudien som har gjorts. Och att allt det här dessutom genomförs av unga människor som känner väldigt mycket för den här trakten gör att projektet är extra spännande, säger Ewa-Leena Johansson (S), kommunalråd i Ljusnarsbergs kommun.

Ett beslut om eventuell finansiering ska godkännas av kommunstyrelsen.

Grön kultur skapas i gruvan

Förra året gjorde två landskapsarkitekter vid Kungliga tekniska högskolan sitt examensarbete ”Mining för culture”. Ett förslag på hur området kan förändras hållbart och dynamiskt till en attraktiv besöksplats presenterades.

Ambitionen är att med grön infrastruktur ställa om gruvfastighetens energiförbrukning. Det ska vara en grön kulturproduktion i Ställbergsgruvan. Till exempel kan man använda det cirka 12 grader varma vattnet i gruvschaktet för uppvärmning av lokaler, använda närproducerat livsmedel i serveringen och samarbeta med reseföretag med grön kulturprofilering.