Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grymt och vackert i konsthallen

Grymma och brutala, samtidigt vackra och intima fotografier från krigs- och katastrofområden. Det bjöd Timansbergsbon den prisbelönte fotografen Eddy van Wessel på vid en vernissage i Nora konsthall i lördags.

De svartvita panoramabilderna är tagna med en särskild kamera, en Rolleiflex från 50-talet, som roterar och tar bilder som kan visa betydligt mer av omgivningen än bilder tagna med en traditionell kamera.

– När jag köpte den för tio år sedan sa han som sålde kameran att det skulle vara omöjligt att ta den typen av bilder med den. Jag experimenterade lite ändå, och när jag såg hur bra bilder jag kunde få så har jag fortsatt jobba mycket med den, säger Eddy van Wessel.

Han visar en bild han tog i Kirkuk i Irak i april 2003, där en folkmassa just vält omkull en 25 meter hög staty av Saddam Hussein. Med hjälp av den speciella kameran har han lyckats få med såväl statyns huvud som folket som står på statyns fötter i bilden samtidigt som han står så pass nära att han får en intim bild med mycket känsla.

– Alla bilderna jag ställer ut här är tagna på ungefär tre meters avstånd, berättar Eddy van Wessel som varit krigsfotograf i 20 år och ofta hamnat i situationer som kunnat bli farliga.

En annan av de bilder från Irakkriget som han valt ut till utställningen är tagen den natt de amerikanska trupperna gick in i Saddams hemstad Tikrit. Eddy van Wessel berättar hur han hamnat i ett hörn där han insåg att han inte kunde ta sig någonstans.

– I ett sådant läge försöker jag att inte tänka på hur farlig situationen är, utan i stället tänker jag att när jag ändå är här så ska jag försöka få med mig så bra bilder som möjligt härifrån.

– På många sätt är de här fotografierna något av det mest angelägna vi har visat i konsthallen på länge, säger kultursekreterare Elin Sörman.

En av dem som passade på att besöka vernissagen och få sig en pratstund med krigsfotografen är Peo Quick. Han är fotograf och berättade att han också gillar att använda med den roterande panoramakameran.

– Men jag jobbar i första hand med helt andra motiv, mycket i studio och digitalt, säger Peo Quick.

Utställningsbilderna tycker han skildrar en oerhört grym och brutal verklighet på ett sätt som trots allt känns väldigt vackert.