Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grythyttan behöver sin universitetsutbildning

Restaurang och Hotellhögskolan, Campus Grythyttan är en utbildning som erbjuder några av landets främsta utbildningar inom måltidskunskap och värdskap. Här studerar man för att göra karriär i besöksnäring och på hotell. Här finns också forskarutbildning och forskning på området.

Studier här leder till bra anställningar och många av studenterna startar också egen verksamhet efter sina studier. Studiemiljön i Grythyttan erbjuder möjlighet att lära sig hållbar måltidskunskap då natur och tillverkning av drycker finns alldeles runt hörnet. En unik studiemiljö som också erbjuder boende helt nära utbildningen. Vidare kan man om man så önskar, pendla till boende i Örebro.

Vidare har utbildningen fått statliga medel för att finnas just i Hällefors och förstärka jobb och utveckling här.

Därför är det med bestörtning vi läser om att Universitetet vill utreda att flytta utbildningen till Örebro, något vi helt motsätter oss. Man anger som orsak att det kommer att kräva stora investeringar i upprustning av lokaler för en kostnad av 80 miljoner och att söktrycket till utbildningen minskat.De 80 miljonerna är delvis kostnader för utökade resurser på lärarsidan och lokaler behöver alltid vissa renoveringar. Universitetet i Örebro har stora lokalkostnader så att kostnaderna för att inhysa en utbildning där skulle innebära en minskad kostnad långsiktigt är tveksamt. Vidare har utbildningen fått statliga medel för att finnas just i Hällefors och förstärka jobb och utveckling här.

Att centralisera alla typer av verksamhet är ofta lätt, men det leder i över tid till en utarmning av utbudet på utbildningar och innovationsförmågan ökar inte självklart. Många av de verksamheter studenterna efter avslutad utbildning kommer att arbeta i kommer att vara i icke urbana miljöer och ska vi ha ett hållbart sätt att se på matkultur är inte storstäder enbart det bästa alternativet.

Universitetet behöver istället arbeta bättre med sin marknadsföring och profilering av utbildningen.

Restaurang och Hotellhögskolan, Campus Grythyttan är en utbildning som behövs och ska finnas kvar i Grythyttan.

Lotta Olsson

Moderaterna, riksdagsledamot, Örebro Län

Christina Johansson

ordförande Moderaterna, Grythyttan-Hällefors

Carl Alm

ordförande Moderata studenter, Örebro universitet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel