Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guidad näckrostur runt Fagertärn

Under söndagen firades Fagertärnsdagen med grillbuffé, musik och guidad tur runt sjön.

Mitt i Tivedens stora skogar ligger en liten sjö. I den växer en speciell typ av näckros som gett upphov till ett stort ståhej, och sjön är numera ett naturreservat.

Under onsdagen firades Fagertärnsdagen, efter namnet på sjön och det skyddade området. Firandet inleddes med en guidad tur längsmed sjökanten, för att titta på näckrosen som sägs vara färgad av blod.

– I en liten stuga lite längre upp här sägs det ha bott en fiskare, och han hade en dotter, berättar guiden John-Ivar Falk.

En dag ska fiskelyckan ha tagit slut, och näcken dykt upp ur vattnet. Näcken ville gifta sig med fiskarens dotter när hon fyllt 18 år, och lovade i gengäld se till att fiskarens nät fylldes med fisk igen. Fiskaren ansåg sig inte ha något val utan gick med på avtalet.

På dotterns 18-årsdag tog hon med sig den vassaste kniven hon kunde hitta, och rodde ut på sjön. För att slippa gifta sig med näcken högg hon kniven i sitt eget bröst, och en del av blodet hamnade på några vita näckrosor.

– Och så ska de ha färgats röda, av slutar John-Ivar Falk berättelsen.

Vandringen gick sedan vidare genom kuperad terräng runt hela sjön. De röda näckrosorna närmast lös mot den blåa vattenytan.

Turens sista del gick på den gamla skogsjärnvägens banvall, där de som ville fick svara på tipspromenadfrågor.

Vid Fagertärns lilla kiosk bjöds det efteråt på grillbuffé och musikunderhållning med Jimmy Borg.

– Man blir ju lite hemmablind, men till och med jag tycker det är fint här ute, säger John-Ivar Falk.