Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gummiankan åter till torget

"Second rubber duck" av Villu Jaanisoo placeras på Järntorget i veckan.

Nu är en nyproducerad version av gummiankan från förra sommarens Open art klar för leverans. Den kommer att placeras i fontänen på Järntorget på onsdag 1 oktober. På torsdag, klockan 12.15, blir det officiell invigning av konstverket med Björn Sundin (S), ordförande i programnämnd samhällsbyggnad,  och Behcet Barsom (KD), ordförande i kultur- och medborgarnämnden. Konstnären Villu Jaanisoo deltar också.

Det ursprungliga verket var inlånat från Tampere, Finland och bestod av bildäck och metall. Gummiankan blev snabbt en publikfavorit på Open Art 2013. I en omröstning beslutade örebroarna den skulle köpas in av Örebro kommun. En ny gummianka, anpassad för utomhusmiljö, beställdes av konstnären. Det nya verket som nu placeras i fontänen går under namnet "Second rubber duck".

Villu Jaanisoo, 51, är skulptör från Estland som bor och arbetar i Pirkkala i Finland. Han är professor i skulptur vid bildkonstakademin i Helsingfors. Jaansoos kännetecken är återanvändandet av material och objekt som till exempel bildäck eller plywood, ofta med ironiska blinkningar.