Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunilla vill inte sälja ut välfärden

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Det här är NA:s serie inför höstens kommunalval. Temat är nya namn på valsedeln. Här är det vänsterpartiets Gunilla Remnert bosatt i Blixterboda som porträtteras.

Frövi. – Det är främst utförsäljningen av vård och skolor till vinstdrivande företag på många platser i landet som gjort att jag engagerat mig igen, säger Gunilla Remnert som var aktiv på 1970-talet.

Som timanställd på äldreboendet Solliden i Frövi och ansvarig för ett sommarkafé i Lindesberg tycker hon att hon har trappat ner och återigen har tid för politik.

– Inget parti bryr sig så mycket om småföretagarna så jag väljer det parti som ligger mig närmast och då blir det vänstern, säger Gunilla Remnert som själv ägt och drivit restaurang.

Vilken landsbygdspolitik vill du driva?

– Jag som bor på landet ser hur svårt det är med bristande kommunikationer men med det korta pendlingsavstånd vi har mellan Frövi och Örebro så kommer folk att vilja bo här i samhället om vi bygger bra bostäder, har bra skolor, sjukvård och kommunal service. Då får vi hit folk.

Vem ska ta ansvar för bostadsbristen, och vad vill du göra åt den?

– Kommunala bolag och naturligtvis också privata bolag om de är intresserade, måste ta ansvar för att bygga billiga bostäder. Det måste till om vi ska få fram bostäder till unga och äldre. Vi kan inte kräva att de ska köpa bostadsrätter och villor. Utan billiga hyresrätter stannar inga ungdomar.

Var står du i frågan om det omdiskuterade stadsnätet?

– Hålet i kommunens kassa gjorde att vänstern röstade för en försäljning. Kommunen måste göra en konsekvensanalys av alla dyra satsningar. I till exempel Blixterboda hade stadsnätet varit både dyrare och mer komplicerat än alla andra lösningar.

Hur ska det skapas fler jobb i Lindesberg?

– Vi måste skapa arbetstillfällen inom vård och skola som ändå behöver mer personal och är de delar som politikerna styr över direkt. Men ekonomin är en svår fråga. Gräv ner den befintliga Arbetsförmedlingen och bygg upp den från början. Det är min åsikt baserat på egen erfarenhet.

Hur tycker du invandrings- och asylpolitiken skulle kunna bli bättre?

– Vi ska av princip hjälpa dem från utsatta delar av världen. Som människor måste vi också bjuda till och inse att vi skulle bli glada om vi hade någonstans att ta vägen om vi blev utsparkade. Det här området kräver samtidigt tydliga regler från statens sida och att staten lyssnar mer på kommunerna.

Vad vill du göra för att förbättra skolan, vården och omrsorgen?

– Verksamheterna kräver mer resurser. Mer personal ger en bättre omsorg och hindrar att skolor och äldreboenden försvinner från alla mindre orter. Lindesbergs skola, vård och omsorg är inte till salu men kooperativ är bra. Ansvaret för skolan får gärna återföras till staten från kommunerna.