Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ha tålamod med SCB:s frågor

Jag har förstått att många människor, både i företag och individer, nu är upprörda över att den myndighet där jag jobbar (SCB) stör deras tillvaro för att ställa frågor. Alla tycker att livet nu är jobbigt och att då bli störd av en myndighet förhöjer inte livskvaliteten, vilket är förståeligt.

På individsidan mäter vi bland annat levnadsförhållanden och arbetslöshet, väsentliga mått i en tid som ingen nu levande upplevt. Bland företag mäter vi ett gott stycke ekonomiska data för att kunna beskriva situationen i nationen. Data som beskriver hur ekonomins olika delar drabbas och varav en god portion av siffrorna landar i nationalräkenskaperna som beskriver hur Sverige i stort utvecklas. Även det beskriver en situation ingen nu levande tidigare upplevt.

All denna data behövs för att förstå vad som händer i landet och hur krisen slår, så att de politiska åtgärder som folkvald regering vidtar landar rätt, så att gemensamma pengar används optimalt.

Dessa data, som individer och företag bidrar med genom att svara på enkäter eller intervjuer, är av yttersta vikt för att beskriva läget just nu ...

I en normal situation, när livet fortfarande var normalt och regeringen oavsett färg kunde presentera en statsbudget i lugn och ro, så stod det SCB på varannan sida på dessa luntor på en 400 till 500 sidor.

Förstå också, att i dag när man bränner av på några månader ett års statsbudget på stödåtgärder till individer och företag, att man använder stora mängder data för att simulera insatserna i statistiska modeller som inkluderar data på individnivå och för näringsliv så att de landar med bäst effekt.

Att se hur priser utvecklas är oerhört viktigt så att behövlig mat och näring kommer människor till del till överkomliga priser.

Dessa data, som individer och företag bidrar med genom att svara på enkäter eller intervjuer, är av yttersta vikt för att beskriva läget just nu och för att så småningom hitta en väg ur en situation som överraskat alla.

En utav de viktigaste indikatorerna i en kris som drabbar befolkningen i stort – som typ en krigssituation – är matpriser. Att se hur priser utvecklas är oerhört viktigt så att behövlig mat och näring kommer människor till del till överkomliga priser.

Men du kan vara lugn, även det har vi koll på. Statistikmyndigheten SCB:s fältintervjuare är i affärerna och kollar priset på varorna så att de som fattar beslut ska veta hur prisutvecklingen är.

Så vänligen: Ha ett stycke tålamod med oss om vi stör dina vardagliga cirklar, det data vi erhåller kommer underlätta för oss som samhällsgemenskap att hitta en väg ut ur en mycket ansträngd situation.

Antti Ahtiainen

statstjänsteman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel