Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Haben springer mot framtiden

När Haben Kidane var 14 år la han sitt liv i människosmugglarnas händer.– Jag hade ingen framtid i Eritrea, konstaterar han.

För två år sedan kom Haben Kidane till Solrosen i Hällefors, ett boende för ensamkommande barn. Till en början kände han sig väldigt ensam i sitt nya hemland där ingen talade samma språk som han, tigrinja.

Haben berättar att han flydde från Eritrea i februari 2013. Hans mamma hade nyligen dött och en framtid inom militären väntade honom. Med hjälp av människosmugglare tog han sig ut ur Eritrea och vidare genom Sudan och Libyen. Under flera månaders tid visste han inte om han skulle leva eller vara död nästa dag.

– Vi åkte 29 personer i en liten Toyota genom Sahara. Ingen visste att vi fanns där mer än smugglarna.

Från Libyen tog han sig över havet till Italien. Båtresan tog fyra dygn, utan mat eller dryck.

– Det gick jättehöga vågor. Vi var helt genomblöta och båten var fylld med vatten. Många dör på vägen. Jag är tacksam att jag överlevde.

Haben berättar att det aldrig var meningen att han skulle hamna just i Sverige.

– Jag ville bara komma bort från Eritrea, så att jag kunde leva mitt liv.

Han hamnade på migrationsverket i Märsta som skickade honom vidare till Hällefors. Haben fick ett rum på Solrosen och en plats på Klockarhagsskolans högstadium.

I fjol kom Haben i kontakt med Peter Wiker i Hällefors löparklubb. Peter frågade Haben om han ville börja träna med dem.

– I början hade jag ingen kondition men efter några pass blev det roligare.

Det visade sig att Haben hade talang för att springa långt och fort. På SM i Kalmar i augusti blev han sjua i P17 på 1 500 meter och femma i P17 på 3 000 meter.

– Men det är inte mina favoritdistanser. Det hade nog gått ännu bättre om det varit längre lopp, konstaterar Haben.

Han tränar fyra, fem dagar i veckan. Ofta cyklar han till Hurtigtorpet för att springa. En mil i löpspåret tar honom drygt en halvtimme att avverka.

– Löpning passar mig perfekt. Jag har hittat min framtid i detta.

Numera ser Haben ljust på livet och satsar stenhårt på skolan och löpningen. Hans mål är att komma in på löpargymnasiet i Sollentuna till nästa höst.

– Det krävs mycket men jag kämpar verkligen för det.

Han berättar att han är väldigt tacksam för att vara i Sverige samtidigt som han är ledsen för att hans pappa och flera syskon är kvar i Eritrea.

– Min familj är kvar i hemlandet. Men det känns som jag har fått en till familj här i Hällefors. Jag är väldigt tacksam för alla som stöttar mig, säger Haben.