Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hade inget id-kort - kränktes av poliser

Två poliser ska ha knuffat och dragit döve och autistiske Sebastian, 18, i håret. Orsak: Han kunde i samband med en bussresa i centrala Örebro inte bevisa sin ålder.- Han är livrädd för polisen nu och har svårt att sova, säger hans syster Veronica Bergström till NA.

Annons

Det var på torsdagsmorgonen som Sebastian som vanligt skulle ta bussen mellan sitt elevhem och gymnasieskolan. Vid Konserthuset klev en kontrollant på. Denne krävde att få se Sebastians busskort, men också en legitimation. Kontrollanten trodde nämligen inte att han var under 20 år.

- Sebastian hade inget ID-kort med sig och har svårt att kommunicera. När bussen stannade vid Slottet drog kontrollanten honom av bussen och ringde polisen, säger Veronica Bergström.

20 minuter av väntan och oro följde. När poliserna slutligen kom tog de över ärendet och försökte att kommunicera skriftligt med Sebastian.

- Han försökte skriva sitt för- och efternamn på en lapp, men det gick långsamt. Då tryckte en av poliserna ned handen och tog tag hårt i hans handled. Den andre försökte bryskt att få tag i hans plånbok och mobil.

När poliserna fick fram busskortet drog en av dem av honom luvan, tog tag i håret och lyfte hans ansikte. Sedan lämnade de honom där - skärrad, förvirrad och utan busskort.

- Han är helt förstörd nu. Han har alltid sett upp till polisen, men nu är han livrädd. Han har svårt att sova och vågar inte åka buss, säger Veronica Bergström.

Sebastians familj har anmält de bägge poliserna för misshandel. Nu önskar man att händelsen ska utredas, och att poliserna ska avskedas.

- Det behövs mer kunskap inom polisen om döva och funktionshindrade. Då skulle sådana här händelser kunna undvikas.

Örebropolisens vakthavande befäl Lotta Lindblad är inte bekant med historien om Sebastian, utan kan bara uttala sig generellt.

- I regel går det till så att kontrollanterna, om de är osäkra på en persons ålder, ringer till oss så att vi kan göra en slagning i mantalsregister. Varför man valt att skicka en patrull till platsen kan jag inte svara på. Det verkar vara en historia som börjat olyckligt och fortsatt olyckligt, säger hon.

Efter att Veronica Bergström beskrivit händelsen på Örebropolisens facebooksida har myndighetens kommunikationschef Mats Nylén svarat:

”Polisen i Örebro län tar till oss det du skriver och vi har försökt lokalisera händelsen. Vi undersöker närmare med berörda medarbetare och chefer. Jag vill be om ursäkt om din bror uppfattat polisen som bryska eller otrevliga. Det är aldrig vår avsikt att uppfattas så även om vi i vissa sammanhang måste vara tydliga och bestämda. Här har det kanske varit svårt att förstå varandra.”