Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hagel - ett vårtecken

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Ett litet vårtecken är att det har haglat på en del platser i landet. Läs om 12 centimeter stora hagelkorn som en gång sägs ha fallit i Iowa - hagelkorn som innehöll grodor.

Hagel bildas i Cumulonimbusmoln, bymoln som innehåller underkylda vattendroppar. Om en snöflinga inne i molnet krockar med en underkyld droppe fryser droppen på kristallen. När den nu blir större ökar även risken för ännu fler krockar och det här gör att iskorn kan växa. Hagelkornen hålls kvar i molnet med hjälp av uppvindar men blir de för tunga faller de ner till marken. Ju större hagelkornen är desto starkare har uppvindarna i molnet varit.

Vid ett antal gånger har man hittat föremål inuti hagelkornen. Detta har hänt i Sverige, bland annat i Lund 15 juni 1991. När hagelkornen smält fann man små kiselstenar. En förklaring till det här är att små föremål transporteras upp i bymolnen genom tromber och sedan täcks med is och bildar då ett hagelkorn. 16 juni 1882 i Iowa, USA föll det hagelkorn upp till 12,5 cm. Inte nog med det, de innehöll även små grodor. Och för att göra saken ännu lite mer intressant berättas det att fyra segelflygare i Tyskland 1930 fångats in av uppvindar i ett välutvecklat bymoln. De fördes upp och ner och blev totalt nedisade tills de till slut föll ner som inkapslade isstoder!