Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hägglund: Svensk bäst i Sverige – men Hellmyrs stal rubrikerna

Jag är den förste att förstå, och acceptera, att spelare oavsett lag måste tåla gliringar från motståndarnas supportrar.
Men det finns en gräns.

Hammarbys Adam Gilljam sade så här i Bandypuls stora spelarenkät inför den här säsongen: "Där jag personligen får mest skit är i Bollnäs, det kan jag säga direkt. Där har man fått höra personliga saker genom åren – om mig själv, om familjen och allt möjligt. Mig får de gärna skrika skit om, men om familjen, det har inte med saken att göra".

För Per Hellmyrs nåddes den gränsen i fredagens derby mot Edsbyn. Och när han efter matchen, spontant, tog upp det här så fanns det ingen anledning för mig att tvivla på att det är just så han upplever att det är under ett derby mot Edsbyn.

LÄS MER: "Det är tragiskt hur de beter sig"

Den här gången var det han som fick nog – nästa gång är det någon annan.

Återigen, som spelare får du lära dig att tåla en del, men till en viss gräns. Någon form av anständighet måste det väl finnas?

Sedan är det så klart spelare som är lättare att hata för motståndarnas supportrar. Spelare som gillar att vara i hetluften, att skapa hetluft och spela på gränsen.

Och tro mig, de får också höra hur förtappade de är. Men då är det också något de tar med i beräkningen – och i vissa fall även får energi ifrån.

Där tror jag inte vi kan inordna Per Hellmyrs.

Och jag kan hålla med honom i en sak: har man varit med om att spela hem fyra SM-guld, och aldrig, åtminstone officiellt, betett sig illa mot sin förra klubb – då förtjänar man mer respekt.

TV: Se drömmålen som lyfte derbyt

Matchen då? Det blev kanske inte något glimrande spel. Men det var en grym inramning, det blev dramatiskt, och de 2 200 personer som letat sig upp till Sävstaås fick valuta för derbyentrén.

Själv kommer jag, främst, att minnas Jocke Svensk. Det är som Hasse Johansson sa efter matchen "nästan slöseri att han inte spelar på mittfältet".

En prickfri insats defensivt kryddat med två mål blev facit för Svensk, där 3–2-målet, ett skott i krysset från distans, var bandygodis på toppnivå.

Just den här fredagen var det Sveriges bäste försvarsspelare vi fick se.

LÄS MER: Svensks besvikelse efter derbyt