Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hägglund: Vården ska omorganiseras 

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Det behövs en omorganisation av vården. Lägga ansvaret för sjukhusen på staten. Det sade Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund när han sparkade igång valrörelsen på allvar i Örebro på tisdagen.

-Landstingen fungerar ungefär så bra som de kan. Men tiden har sprungit ifrån den här organisationen. Vi behöver ändra på det här för att kunna få en ännu bättre sjukvård i Sverige, sade han.

Göran Hägglund påpekade att organisationen med landsting är drygt 150 år. Han trodde att om man skulle börja bygga upp vården i dag vore det ingen som skulle dela upp landet i 21 geografiska regioner och lägga ansvaret där.

-De utmaningar som vi ser längre fram tror inte jag att vi kommer att kunna möta med nuvarande organisation, sade han.

Han hade två huvudskäl för att ändra huvudman

-För att vi ska kunna använda våra resurser på bästa möjliga sätt och för att vi ska kunna erbjuda en jämlik vård över hela Sverige, sade han och medgav att KD är ensamma för närvarande att föreslå en omorganisation av vården.

- Det är något som jag och mitt parti kommer att kämpa för under de här kommande åren. Vi har andra partier som inte riktigt vill se det här problemet. Men problemen finns där och det kommer att förstärkas under de kommande åren. Vi måste säga som det är, sade Göran Hägglund.

I sitt tal gjorde även Göran Hägglund en internationell utblick. Han var bland annat förfärad över det som sker i Irak just med IS, Islamiska staten, brutala framfart, mord och etniska rensningar.

-Vi lever lyckligtvis i en skyddad vrå av världen där vi ha det väldigt bra. Men det fritar inte oss från ansvar och band till människor som lever i en annan tillvaro. Vi har ett ansvar i kraft av att vi har det så bra att hjälpa människor där de befinner sig, sade han och fortsatte:

-Där tar Sverige ett stort ansvar och jag tycker att det är betydelsefullt att vi fortsätter att ta det ansvaret och att omvärlden måste göra mer och om så krävs också med militära medel för att stoppa den utplåning av en människogrupp som håller på och pågår i Irak och en del angränsande länder.