Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Haginge: ”Bara uppflyttningarna större”

Han är inne på tionde A-lagssäsongen i ÖSK. Nu är Patrik Haginge bara en match från sin första titel.

ÖSK grundades 1908. 107 år senare är klubben nu bara en match från sin första titel (segern i hallsvenskan 1989 oräknad).

29-årige ytterbacken Patrik Haginge har varit med tio av de där 107 säsongerna – längst av alla i den nuvarande spelartruppen.

För honom var det förstås extra speciellt att fira en semifinalseger hemma på Behrn arena och blicka fram mot en cupfinal mot IFK Göteborg den 17 maj.

– Absolut, det ska bli jättekul. Det blir en av de största matcherna man varit med om. Uppflyttningarna (2006 och 2013) är snäppet större än så länge, men en vinst i cupfinalen skulle inte vara fy skam. En sådan skulle hamna högt på listan. Vore kul för föreningen att äntligen få lite framgång också, säger Haginge.

Haginge spelade från start som högerback i första cupgruppspelsmatchen mot Varberg den 21 februari, men petades sedan till fördel för Daniel Björnquist. Haginge fick hoppa in sista halvtimmen i skrällsegern mot Malmö förra helgen när vänsterbacken Logi Valgardsson åkte på en lårskada, och mot Elfsborg fick han starta till vänster för första gången sedan bortamatchen mot Mjällby i augusti i fjol.

– Det var jättekul, kändes bra. Lite ovant i vissa situationer, men jag tycker det gick bra, säger Haginge.

Du fick till några inlägg med vänster foten också …

- Det är inget fel på den (skratt). Det är inte riktigt samma som högern, inte riktigt samma precision, men jag kan mer än att stötta på den. Sedan blev det inte så mycket offensivt för min del i dag i och med att matchbilden var som den var. Leder man med 1–0 vill man inte fylla på alltför mycket utan i stället säkra defensivt. Men jag ska inte klaga.

Hur ser du på konkurrenssituationen?

– Den har jag inga problem med. Jag gör precis allt jag kan. Spelar jag gör jag mitt bästa och spelar jag inte gör jag mitt bästa om jag får hoppa in. Det låter tråkigt, det är klyschor, men det är den inställningen man måste ha.

Haginge var en stor del i det försvarsmaskineri som till slut totalt malde ned ett alltmer frustrerat Elfsborg. Boråslaget hade massor av boll, men lyckades inte såga hål på det kompakta ÖSK-blocket där anfallarna styrde, mittfältarna hela tiden låg rätt och backlinjen var omutlig.

– Vi försvarade oss bra hela laget. Forwards jobbade stenhårt. Ja, hela laget jobbade jättehårt för att inte släppta till målchanser, och det gjorde vi i princip inte heller. Det var en strålande vinst efter ett jättebra försvarsspel där vi kom igång mer och mer med våra omställningar och kontringar. Hade vi haft lite högre kvalitet i vissa sekvenser kunde vi ha vaskat fram ännu fler målchanser, men 2–0 kan man inte vara annat än nöjd med, säger Haginge.

Var det en förväntad matchbild, att de skulle ha mer boll än er?

– Absolut. Vi vet att Elfsborg är ett lag som vill ha mycket boll. Det vill vi också, men ibland vill vi komma lite snabbare framåt än vad de vill, och är man då inte riktigt 100-procentig i uppspelen kan det bli så att motståndarna får mycket boll. Jag tycker ändå att vi hade betydligt mer boll i dag än mot Malmö, då var vi svagare när vi hade bollen där.

Nu väntar genrep mot Sirius på lördag och därefter åtta allsvenska omgångar före cupfinalen mot IFK Göteborg. Patrik Haginges kanske största match hittills.

Läs mycket mer om matchen i måndagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan!