Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håkan var avprickad - fick inte rösta igår

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Håkan Granqvist har kuverten i handen och ska avlägga sin röst i vallokalen. Då får han chockbeskedet: Du får inte rösta – ditt namn är redan avprickat.

- Min spontana reaktion var att man inte tror att det kan ske.

Det var vid 15-tiden på söndagseftermiddagen som Håkan Granqvist och hans familj skulle rösta i vallokalen i Åbytorp, strax utanför Kumla. Han lämnade sin legitimation till valförrättaren. Då fick han veta att namnet redan var avprickat – ett linjalstreck var draget över hans namn. Han nekades därför att rösta. Håkan Granqvist ville få klarhet i vad som hade hänt.

- Jag bad valförrättarna att kontrollera vilka som stod före och efter mig i listan, och om de var avprickade. Jag ville inte bara gå därifrån utan bad om namn på de som jobbade i lokalen och frågade hur de kunde gå vidare med det här.

Valförrättarna ringde till kommunrepresentanter som i sin tur talade med kommunens jurister. Men beskedet blev: Det finns inget att göra. Valmyndigheten gav samma besked.

Tillslut fanns ingen annan utväg än att åka hem.

Håkan Granqvist är inte särskilt bekymrad över att han inte får göra sin röst hörd i årets val, men reagerar starkt över ett demokratiskt system med stora brister.

- Att dra ett streck med penna och linjal känns inte tillförlitligt. Det borde finnas ett digitalt system där man scannar av legitimationen eller liknande.

Kommer du att gå vidare med det här nu i veckan?

- Det finns tydligen möjlighet att överklaga hos kommunen, men det känns meningslöst. Min röst räknas ju ändå inte, säger Håkan Granqvist.

Har du råkat ut för något liknande? Kontakta NA på [email protected]