Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälften av Sveriges oseriösa assistansbolag finns i Örebro – 2,4 miljarder har betalats ut

Artikel 19 av 21
Assistansfusk i Örebro
Visa alla artiklar

Åtta av de 15 assistansbolag som Försäkringskassan stoppat sina utbetalningar till finns i Örebro. Det skriver Svenska Dagbladet i dag.

Att statens utgifter för assistansersättning har ökat har också inneburit hårdare krav för personer som faktiskt behöver stöd och serviceatt få det, skriver SvD.

Tidningen har genomfört en halvårslång granskning av assistansbolag. Redaktionen har bland annat kartlagt hur mycket som betalats ut till 15 av de 18 bolag som Försäkringskassan nu stoppat sina utbetalningar till. I flera fall har pengar betalats ut i tio år, och sammanlagt handlar det om 3,9 miljarder.

Bolagen i Örebro utgör 2,4 av dessa miljarder: De åtta bolagen har fått 325, 426, 50, 437 samt 30 miljoner, plus tre bolag som samredovisas på en summa av 1 148 miljoner. Se grafen här (svd.se)

Här skriver SvD mer om fusket i Örebro

Anledningen till att utbetalningarna stoppats är alltså att det handlat om kriminella och oseriösa aktörer inom assistansbranschen till personer med funktionsnedsättning. SvD uppger att de hittat exempel på både grova skattebrott, bokföringsbrott, dataintrång, mutbrott, hot och några har även mångmiljonskulder till Kronofogden hos bolagens företrädare. Det har handlat om svarta löner och bonusar. Men extremister har också startat bolag för att ta del av statliga medel som ska gå till att assistera personer med funktionshinder – något som kunnat ge utbetalningar på nästan 2 miljoner per år.

Att svenska bidrag – barnbidrag, bostadsbidrag och föräldrapenning– använts för att finansiera så kallade terrorresor till Syrien och Irak har uppmärksammats tidigare.

Tio örebroare fastnade i Skatteverkets projekt Snowball för misstänkta IS-finansiärer

Till SvD säger Försäkringskassans nationella samordnare Linus Nordenskär att det handlar om höga belopp i en svårutredd bransch, något som drar till sig oseriösa personer. Han säger också att kontrollerna har maximerats, men att det i slutänden är en resursfråga.

Klicka här för att komma till Svenska Dagbladets artikel

Läs mer på na.se:

12 juni 2017: Försäkringskassan slår larm – många brottsliga assistansbolag i Örebro

21 mars 2017: Två assistansbolag måste lägga ner – med omedelbar verkan: "Vi har fått in anmälningar"

13 juni 2016: F-kassan vägrar betala assistansbolag i Örebro

9 mars 2016: Assistansbolag mutade mamma till funktionshindrad

15 december 2015: Bröder drev assistansbolag – döms för skattebrott

5 december 2014: Beslut: Assistansbolag stoppas

2 oktober 2012: Exklusiva viner beslagtagna i razzia mot assistansbolag

25 september 2012: Ledningen för assistansbolag häktad för grova ekobrott