Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halfvarsson: ”Jag var livrädd”

 
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

Stor dramatik i Mattsabacken i herrarnas skiathlon. Hellner försvarade guldet.

Herrarnas skiathlon såg länge ut att utmynna i en spurtduell mellan regerande svenske mästaren Marcus Hellner och Calle Halfvarsson. Utöver dessa var det efter skidbytet från klassiskt till fristil fyra åkare som fortfarande var med i guldracet: Martin Johansson, Anders Svanebo, Johan Olsson och Lars Nelson.

Men Halfvarssons lopp skulle få ett plötsligt och otäckt avbrott. Redan i början av herrarnas skiathlon skördade banan i Ånnaboda ett par offer. Både Anders Södergren och Kopparbergssonen Bill Impola föll i den omtalade Mattsabacken där det är mer utförs- än längdåkning. På det sista varvet var det Calle Halfvarssons tur. 25-åringen kom fel in i kurvan i slutet av backen och flög rakt ut i skogen med ryggen före. Överraskande nog tog han sig tillbaka och lyckades långt efter tätklungan fullfölja loppet.

Efteråt var han inte helt nöjd med hur det såg ut i kurvan.

- Det var motigt i kurvan och mycket snö som sprutade upp i ögonen. Det var inget spår utan bara gröt av allting. Jag skar med ena skidan, försökte rädda upp det men till slut så flög jag bara över nätet och ut i skogen. Det gick bra men jag var livrädd precis innan jag landade. Jag flög bakifrån med ryggen först och tänkte att jag kunde träffa ett träd och bryta ryggen. Men jag landade i snön så det var ju tur, säger Halfvarsson till SVT efter loppet och fortsätter:

- Det hör ju till sporten att kunna stå på benen, annars vinner man inga lopp. Men jag kan tycka att det var onödigt grötigt i kurvan. Det ställer ju till det där nere och det var flera som ramlade. Men det är så banan är, den är ju tuff, men det man skulle kunna göra är att kratta upp den så att man får en vall att åka på. Nu blev det bara en gröt, säger Calle Halfvarsson som blev nia i loppet, två och en halv minut efter vinnaren.

Med Halfvarsson ute ur leken blev det en uppgörelse mellan Marcus Hellner, Martin Johansson, Johan Olsson och Lars Nelson om medaljerna. Hellner såg urstark ut hela loppet igenom och det blev också ett sjätte raka SM-guld för 29-åringen som spurtade sig iväg från Nelson som kammade hem silverpengen. In på bronsplats kom Johan Olsson som länge slet i hasorna av tätklungan med utrustningsstrul.

Hellner till SVT efter guldet:

- Det var kul och kändes helt okej. Kroppen svarade bra och jag hade en bra känsla. Tråkigt för Calle bara att han ramlade bort. Han hade utmanat mig bra på slutet annars. Jag förskte höja tempot på slutet och grilla de andra, men jag var inte stark nog att dra ifrån. Men jag lyckades ta dem ändå.

U23-guldet gick till Bodenåkaren Viktor Brännmark som kom på sjätteplats. Sex sekunder senare kom Kopparbergssonen Jack Impola i mål på en tolfte plats och säkrade därmed U23-silvret. Brorsan och långloppsåkaren Bill Impola kom i mål på 14:e plats, tre minuter och 47 sekunder efter Hellner. SK Bore-åkarna Jack och Bill Impola och Oscar Persson hade en sammanlagd tid som räckte till en bronsmedalj i lag-SM. Bäst i lag var dock Åsarna som tog guld. Silvret gick till Borlänge.

Läs mycket mer om dagens skiathlon i Ånnaboda i torsdagens NA, papperstidningen som går att köpa som e-tidning här nedan.