Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halkan orsakarlängre vårdköer

Universitetssjukhuset har under den här och förra veckan fått in fler fall av benbrott, till följd av halkan, än någon gång tidigare i vinter. Flera planerade operationer har ställts in på grund av att akuta operationer måste genomföras.

- De flesta fall som har kommit in de här dagarna är helt klart orsakade av halkan, berättar Per Jacobson sjuksköterska på USÖ:s ortopedmottagning. Det är vid väderomslag som topparna för oss kommer. Det är knöggligt underlag att gå på och det är inte lätt så eller cykla på det heller.

De vanligaste benbrotten till följd av halkan har varit fotled, axel och handledsbrott, berättar Per Jacobson. Även Sebe Stenson avdelningschef på frakturmottagningen bekräftar att de nu ser ett ökat tryck på mottagningen.

-Det är inte mer över lag i vinter än andra år, men just dessa dagar är det betydligt mer än vanligt, säger Stenson.

Ordinarie operationer har nu fått ombokas och patienterna kan få vänta i mer än en månad på en ny tid.

- Förra veckan var det fem operationer som fick planeras om eftersom vi haft fullt upp med de akut inkomna fallen. Normalt sett har vi en fem veckors planering och de drabbade patienterna flyttas till tider efter den planeringsperioden, berättar operationsplanerare Kristina Nilsson.

Flera av de drabbade patienterna känner sig nu besvikna enligt Kristina Nilsson.

- För patienterna som har ställt in sig på att bli opererade kommer beskedet som en besvikelse, men flera har också förståelse för att vi inte kan råda över att det kommer in akuta fall.

Hur väljer ni ut dem som måste bokas om?

- När vi stryker gör vi det utifrån just den dagen. Men sen tittar man också på vilka av de uppsatta patienterna som måste räknas som akuta fall. Tyvärr blir det oftast någon som kommer i kläm i de här situationerna.